FaH

SUSRET NETANYAHUA I OBAME: Vojna suradnja SAD-a i Izraela temelji se na iranskoj prijetnji

Budućnost američko-izraelske vojne suradnje, više no ikad usmjerene k iranskoj prijetnji, bit će na dnevnom redu susreta predsjednika Baracka Obame i premijera Benjamina Netanyahua u ponedjeljak u Washingtonu.

Dvije savezničke zemlje trebaju se uskoro dogovoriti o iznosu buduće vojne pomoći Sjedinjenih Država židovskoj državi. SAD financira oko 20 posto izraelskog vojnog proračuna.

Sadašnji okvir, definiran 2007. na deset godina, predviđa 30 milijarda dolara.

Obama je rekao da je spreman potpisati novi ugovor na deset godina. Iznos te pomoći treba rasti, ali pregovori još traju i u ponedjeljak se najvjerojatnije neće objaviti nikakva informacija o tome.

Što se tiče naoružavanja, Izrael želi nabaviti više ultramodernih borbenih zrakoplova F-35 koji navodno mogu ‘zavarati’ protuzračne rakete S-300 koje Iran treba dobiti od Rusije.

Izrael je zasad naručio 33 takve letjelice, a prve treba dobiti 2016.

Izrael i Washington će razgovarati i o prodaji letjelice V-22 Osprey. Taj hibrid zrakoplova i helikoptera idealan je za specijalne operacije, poput onih koje bi Izrael mogao planirati na iranska nuklearna postrojenja.

Neki u Izraelu i u SAD-u su lobirali da Amerika isporuči Izraelu svoje 13,5-tonske bombe koje mogu uništiti objekte pod slojem betona debelog više desetaka metara.

No to pitanje “nije bilo tema” pregovora, rekao je ovog tjedna Ben Rhodes, blizak savjetnik američkog predsjednika.

SAD je usto ponudio povećanje svojih ulaganja u izraelske proturaketne sustave čija se vrijednost penje na milijarde dolara.

Usto, SAD i Izrael održavaju “iznimno bliske i povjerljive” veze na polju informatičkog ratovanja, podsjeća redovito američki ministar obrane Ashton Carter.

Na tom području, gdje je i Iran pokazao svoju izvrsnost, “suradnja je doista obostrana budući da je Izrael iznimno sposoban”, rekao je Carter prošlog tjedna.

Udio vojne pomoći Izraelu iznosit će u 2016. više od polovice svekolike vojne pomoći koju šalje SAD, navodi služba američkog Kongresa za istraživanje (CRS).

Komentiraj