Najmanje 84 osobe su poginule, a više od 150 ih je ozlijeđeno jučer kasno navečer u gradu Nici na francuskoj rivijeri kada se kamion zabio u gomilu koja je na promenadi gledala vatromet povodom proslave francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje. Vozač kamiona je ubijen, a istragu su preuzele antiterorističke jedinice.

U kamionu su pronađeni dokumenti koji pripadaju 31-godišnjem Francuzu iz Tunisa, kazao je danas rano ujutro izvor iz policije, a policija je tijekom dana identificirala kamiondžiju. Iako zasad nisu službeno objavili njegovo ime, pojavile su se informacije da se radi o muškarcu imena Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Porijeklom je iz tuniškoga grada Msakena koji je zadnji put posjetio prije četiri godine, izvijestio je u petak izvor blizak tuniškim snagama sigurnosti. Grad Msaken je od obalnoga grada Sousse udaljen desetak kilometara.

Reuters javlja da se radi o muškarcu koji je otprije poznat policiji, ali po “sitnim zločinima” poput krađe. Prijavljivan je i zbog nasilnog ponašanja. Tuniškim vlastima nije bio poznat po radikalnim ili islamističkim stajalištima te samim time nije bio “pod radarom” sigurnosnih službi.

Prema prvotnim informacijama, Bouhlel je bio oženjen i otac troje djece. AFP naknadno javlja kako je napadač bio razveden te da se njegova bivša žena trenutno nalazi u pritvoru.

Susjedi napadača nisu mogli vjerovati kako je on odgovoran za smrt više od 80 ljudi.

“U šoku sam, ne mogu vjerovati kako je tako nešto mogao učiniti, bio je tako mlad, što se to događalo u njegovoj glavi….Bio je tako ljubazan, uvijek me je tješio kad bi bila zabrinuta.”, kazala je jedna od napadačevih susjeda, javlja Figaro.

Ipak, susjeda koja je željela ostati anonimna tvrdi da je znao biti u čudnom raspoloženju.

“Jednom me pitao mogu li mu iznajmiti svoj poštanski sandučić. Bilo je to bizarno. Kad sam odbila postao je neugodan”, kaže susjeda i dodaje kako je napadač rijetko pričao o svom privatnom životu

Komentiraj