SUROVA I ČUDESNA SAHARA Evo odakle nam dolazi pijesak koji danima udišemo

Autor:

Pixabay

Sahara je najveća vruća pustinja na svijetu, velika gotovo kao SAD, a nalazi se u sjevernoj Africi i dom je nekih od najvećih dina na svijetu. Pustinja obuhvaća veći dio sjeverne Afrike, uključujući zemlje Maroko, Alžir, Čad, Egipat, Libiju, Mali, Mauritaniju, Niger, Zapadnu Saharu, Sudan i Tunis.

Veći dio Sahare čine neplodne, stjenovite visoravni, kao i slane ravnice, dine, planine i suhe doline. To je najtoplija pustinja na svijetu, s jednom od najsurovijih klima. Prosječna godišnja temperatura je 38 C, dok je najtoplija ikad zabilježena temperatura bila 58 C.

Suha je, vruća, surova i negostoljubiva, no ipak je puna života i biološke raznolikosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brad Flowerdew (@bradflowerss)

Položaj

Sam naziv Sahara dolazi od arapske riječi za pustinju. Nalazi se najvećim dijelom u sjevernoj Africi, rasprostranjena u 11 zemalja i dom je za čak 2,5 milijuna ljudi.

Autohtono stanovništvo Sahare su Arapi, Beduini i Berberi.

Iako 2,5 milijuna ljudi zvuči puno, većina te populacije grupirana u gradovima i mjestima.

Pijesak

Prosječna dubina pijeska u cijeloj Sahari je nešto manja od pet metara. Sahara je poznata po ogromnim pješčanim dinama koje prekrivaju četvrtinu pustinje. Neke su visoke preko 180 metara. Osim dina, Sahara ima stjenovita područja pa čak i planine.

Temperature

Poput ostalih pustinja na Zemlji, tijekom dana temperature su vrlo visoke, u prosijeku iznose 38 Celzijevih stupnjeva, no kada sunce zađe postaje jako hladno pa noću temperature padaju i do -4 Celzijeva stupnja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOROCCO PLACES (@moroccoplaces)

Život

Pa ipak život, kako se kaže, nađe načina. Unatoč surovom okolišu, Sahara je bogata biljnim i životinjskim vrstama. U njoj raste više od 500 različitih vrsta biljaka, više od 250 različitih vrsta ptica, sisavaca, gmazova, plus škorpioni, pauci i druga sićušna stvorenja.

Neke od najpoznatijih životinja koje žive u Sahari su antilope, gazele, deve, gepardi, lisice, divlji pse i nojevi. Biljni svijet, osobito u blizini oaza bogatih vodom, uključuje stabla maslina, čempresa i palmi te razne trave.

 

Iako godišnje padne samo 50 mm kiše (samo za usporedbu – u Zagrebu padne 800 mm), Sahara još uvijek ima nekoliko vodenih površina. Zapravo, duboko ispod pijeska, nalazi se jedan od najvećih rezervoara podzemne vode na planetu. U Sahari je i sto oaza koje su od životne važnosti za tamošnje ljude, biljke i životinje.

Uz sve ove činjenice o Sahari, pustinjski pijesak koji nas je “zameo”, postaje podnošljiviji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.