Surogat majčinstvo Ane Obregon potaknulo etičke rasprave u Španjolskoj

Španjolska TV glumica Ana Obregón našla se na meti kritika nakon što je otkrila da je rodila djevojčicu surogat majčinstvom u SAD-u u dobi od 68 godina.

Obregón je najpoznatiji po glumi u brojnim španjolskim sitcomima.

Njezin sin i jedino dijete umro je od raka 2020. u dobi od 27 godina, a ona je od tada govorila o svojim borbama da nastavi sa svojim životom.

Španjolska je zabranila sve oblike surogat majčinstva, ali roditelji mogu usvojiti dijete kada se vrate u zemlju.

Surogat majčinstvo je kada žena pristane nositi i roditi dijete u ime nekog drugog. To se često, ali ne uvijek, radi u zamjenu za novac.

Obregón, koja je također izgubila oba roditelja nakon smrti svog sina, slikana je na naslovnici ¡Hola! ranije ovog tjedna ispred bolnice u Miamiju, ljuljajući novorođenče.

U objavi na Instagramu, kasnije je komentirala naslovnicu časopisa, rekavši: “Svjetlo puno ljubavi ušlo je u moju tamu. Nikada više neću biti sama. PONOVNO SAM ŽIVA.”

Njezine su izjave potaknule raspravu na španjolskim društvenim mrežama, a neki ministri u španjolskoj lijevoj vladi bili su ljuti na taj potez.

Ministrica obrazovanja Pilar Alegría nazvala je sliku Obregóna kako napušta bolnicu “dantesknom”, misleći na putovanje talijanskog pisca ‘kroz pakao’.

Ministrica jednakosti Irene Montero rekla je da je ovaj potez “oblik nasilja nad ženama” i dodala da postoji “jasna predrasuda prema siromašnim” ženama koje postanu surogat majke jer im treba novac. Alegría je također istaknula: “Ovo nije surogat majčinstvo, ovo je iznajmljivanje maternice što je, kao što znamo, nezakonita praksa u Španjolskoj.”

“Ženska tijela ne bi se trebala kupovati niti iznajmljivati ​​da bi se zadovoljile nečije želje”, izjavio je ministar Felix Bolaños.

Ali Cuca Gamarra, drugi čovjek konzervativne Narodne stranke, bio je oprezniji, rekavši da se toj temi mora pristupiti putem “dubokih i argumentiranih rasprava jer dotiče mnoga moralna, etička i vjerska pitanja”.

Španjolska koalicijska vlada predvođena socijalistima došla je na vlast prije gotovo pet godina i postavila je prava žena za jedno od svojih ključnih područja politike.

Ranije ove godine uvela je stroža ograničenja surogat majčinstva, zabranjujući oglašavanje agencija za surogat majčinstvo.

Identificira surogat majčinstvo kao oblik nasilja nad ženama, na isti način kategorizira svako “reproduktivno iskorištavanje”, prisilnu trudnoću i prisilni abortus, prisilnu sterilizaciju ili prisilnu kontracepciju, piše BBC.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner