SURADNJA DVIJU ZEMALJA: Slovenski i češki premijer o luci Koper i europskoj perspektivi Balkana

FaH

Odnosi između Slovenije i Češke su odlični, a obje se zemlje zalažu za strogu kontrolu vanjskih granica Europske unije i za pridržavanja pravilima schengenskog režima kada je riječ o migracijskim kretanjima, potvrdili su u ponedjeljak  na konferenciji za novinare u Pragu slovenski premijer Miro Cerar i češki premijer Bohuslav Sobotka, koji su razgovarali i o gospodarskoj suradnji dvije zemlje te posebice o luci Koper.

Kako je u priopćenju za javnost tim povodom objavio Cerarov ured, oba su se premijera, uz učinkovitu kontrolu granica, zauzeli za suradnju EU-a s državama zapadnog Balkana kako bi se zadržala njihova stabilnost te za očuvanje europske perspektive za te zemlje.
Slovenski premijer, koji će na poziv Sobotke boraviti u Češkoj dva dana, a susreo se i s predstavnicima oporbe, a u posjetu ga prati jako gospodarsko izaslanstvo pa je bilo riječi i o suradnji češke i slovenske automobilske industrije te o slovenskim planovima za gradnju jače infrastrukture prema slovenskoj luci Koper, kojoj gravitira i dio čeških kompanija.

Sobotka je nakon susreta sa Cerarom rekao da planirani drugi kolosijek prema luci Koper, čiju gradnju planira vlada pokrenuti ove godine, zanima i češke investitore i stručnjake, a govorilo se i o suradnji na kulturnom polju, u vezi zajedničke arhitektonske i urbanističke baštine vezane uz slovenskog arhitekta Jožu Plečnika, koji je kao arhitekt i profesor djelovao i u Pragu.
Oba su premijera izrazila zadovoljstvo porastom gospodarske razmjene i investicija. Podaci za 2015. godinu govore da je razina robne razmjene presegla milijardu eura, a češka su  poduzeća u istoj godini u Sloveniju investirala 223,10 milijuna eura.

Komentiraj