Suraću zbog premlaćivanja novinara Nacionala Bajla deset mjeseci bezuvjetnog zatvora!

Bivši nogometaš NK Zadra i poduzetnik Jakov Surać, koji je u lipnju 2018. godine u Zadru  pretukao novinara  Hrvoja Bajlu, povremenog suradnika Nacionala i vlasnika portala ZADAR News, na Županijskom sudu u Bjelovaru, kao drugostupanjskom u ovom slučaju, oglašen je krivim i osuđen na 10 mjeseci zatvora. Ova je presuda pravomoćna, a radi se o jednoj od rijetkih pravomoćnih presuda kojom je zbog fizičkog obračuna s novinarem napadaču izrečena bezuvjetna kazna zatvora. Tako će zbog kaznenog djela protiv života i tijela, odnosno nanošenja teške tjelesne ozljede, Surać ipak morati na odsluženje zatvorske kazne.

Bjelovarski Županijski sud, nakon žalbe i Državnog odvjetništva i Suraća na prvu presudu prema kojoj je Surać bio osuđen na 10 mjeseci zatvora, ali uvjetno na tri godine, tu je presudu preinačio u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznu čime je prihvatio žalbu Državnog odvjetništva  na taj dio prvostupanjske presude. Kako se navodi u obrazloženju, Sud “smatra da  se samo takvom kaznom može postići zakonom propisana svrha kažnjavanja”. Žalbu Jakova Suraća Sud je ocijenio neosnovanom.

Podsjetimo, Hrvoja Bajlu  u lipnju 2018. godine  Jakov Surać fizički je napao u Zadru, na Obali kneza Branimira. U napadu mu je slomljena desna ruka. Kao povod nasrtaju na sebe na parkiralištu nedaleko Gradskog mosta Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je dotakao samu vrhušku zadarske politike. Surać mu je tada, pričao je Bajlo, rekao  “Samo ti piši o Kalmeti i Livakoviću i svima nama pa ćeš viditi. Je.. te tvoj četnički Index i Nacional. Ovo ti je samo upozorenje“ , pri čemu ga je udarao šakama i nogama dok je ovaj bio na tlu.

Hrvoje Bajlo

U ožujku 2019. godine Općinski sud u Zadru Suraća je proglasilo krivim zbog premlaćivanja novinara Bajle te mu je bila izrečena uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine. Tada je Suraću bilo određeno plaćanje sudskih i troškova vještačenja te je presudom bila ukinuta zabrana približavanja Bajli koju je ranije bio odredio sudac istrage.

Nakon žalbi obiju strana Županijski sud u Bjelovaru presudu je preinačio i uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci postala je bezuvjetna.

“Zadovaljan sam presudom, ali mi je iskreno žao da se je netko pod utjecajem politike usudio fizički obračunavati s nekim tko radi svoj posao. Kao što smo na sudu utvrdili, a o tome je ekstenzivno pisao Nacional donoseći eksluzivne dokumente, Jakov Surać duboko je povezan sa Božidarom Kalmetom koji ga je za vrijeme svog gradonačelničkog mandata postavio za predjednika NO NK Zadar i Zdravkom Livakovićem s kojim je Surać u višegodišnjim poslovnim odnosima što je i sam potvrdio. Smatram da novinari moraju biti potpuno slobodni u obavljanju svoga posla i mislim da je ovom presudom Županijskog suda u Bjelovaru sudac Mladen Piškorec poslao jasnu poruku , što se može pročitati i obrazloženju u kojem je navedeno ‘da novinari imaju pravo slobodno pisati i raditi svoj posao i da se nitko na ulici ne može i ne smije obračunavati’.  Znam da mnoge kolege doživljavaju razne prijetnje i neugodnosti i i iskreno se nadam da će to konačno stati i da ćemo moći normalno raditi svoj posao bez straha za svoj život, to je država kakvu želimo.”, komentirao je Bajlo nakon presude.

 

Komentiraj