Supruga preminulog Talijana otkrila detalje putovanja na kobnom brodu

Na splitskom Županijskom sudu svoj je iskaz u ponedjeljak dala Manuela Fiasconaro, supruga pokojnog 57-godišnjeg talijanskog menadžera Eugenija Vincija koji je prije osam dana na Hvaru preminuo zbog trovanja ugljičnim monoksidom na brodu.

Kako piše Jutarnji, Fiasconaro je kazala kako su 10. kolovoza, zajedno s još četvero prijatelja, došli u Hrvatsku te da su, nakon dolaska na jedrenjak, u jednoj sobi koja je bila uz krmeni dio bili smješteni njen suprug, ona i njihov 11-godišnji sin, dok je 15-godišnja kći bila u kabini ispred njihove prema pramcu s desne strane. Posada je, priča Talijanka, bila u pramčanom dijelu broda.

Ispričala je da su se, čim su se ukrcali na brod, požalili posadi da ne rade hladnjak i klima te da iz otvora za klimu u kabine dolazi neugodan miris. Mirisalo je kao benzin ili nafta, no poslije se taj smrad promijenio, bio je kao miris plina. Navela je da su oni to međusobno komentirali, no i da ne zna je li to netko rekao posadi.

S posadom su se dogovorili da će tu treću noć upaliti klimu kad se vrate s večere u Hvaru. “Desetak minuta nakon dolaska na brod kći i ja smo otišle spavati. Kad smo otvorile vrata njene kabine, osjetio se smrad koji je dolazio iz otvora klima-uređaja. I u našoj kabini se također, kad sam ušla, osjetio isti smrad. Legla sam u krevet i zaspala, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi je jako vruće i da mi fali zraka pa sam rekla suprugu da vidi što je s klimom. On je otišao i vratio se s jednim članom posade, ne znam je li to bio kapetan ili skiper, te su klimu ugasili”, ispričala je Talijanka.

Dodala je kako je ponovno zaspala, a onda je osjetila da joj se povraća. Njenog supruga nije bilo kraj nje. Rekla je da je nakon toga opet zaspala i probudila se tek ujutro oko 10 te da se jako loše osjećala. Pogledala je prema sinu koji je ‘spavao kao da je mrtav’, a u kupaonici čija su vrata bila otvorena vidjela je supruga nagnutog nad kadom i na njegovim golim leđima primijetila je crvene mrlje. Kad ga je dotaknula, nije osjetila da je hladan.

Izašla je iz kabine i rekla prijateljima da je njenom suprugu loše. Jedan je muškarac ušao u njihovu kabinu i ubrzo otkrio kako je Eugenio mrtav. U kabinu njene kćeri nije se moglo ući, prenosi Jutarnji list, jer su vrata bila zaključana pa je kapetan broda provalio u kabinu i iznio djevojčicu zapjenjenih usta na palubu. Jedna od gošći ubrzo je na palubu donijela i dječaka kojem je također bilo jako loše.

Istraga se zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom koju ODO Split vodi protiv 23-godišnjeg vlasnika i četiri godine starijeg zapovjednika broda nastavlja. Oni su pušteni da se brane sa slobode.

Djeca su, u međuvremenu, u puno boljem stanju, te će biti prebačena u Italiju, gdje će nastaviti liječenje.

Komentiraj