SUPROTNA STAJALIŠTA: Predstavnici EU-a i Irana razgovarali o mogućnostima za mir u Siriji

FaH

Visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini razgovarala je u utorak u Bruxellesu s visokim iranskim dužnosnicima o mogućnostima obnove mira u Siriji i borbe protiv džihadista Islamske države (IS) u toj zemlji, priopćeno je iz EU-a.

Bio je to prvi razgovor na visokoj razini između dviju strana od srpanjskog posjeta Mogherini Teheranu nakon postizanja povijesnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Susret s iranskim doministrom vanjskih poslova Hoseinom Amir-Abdolahjanom trajao je tri sata, nakon čega su uslijedili razgovori s visokim dužnosnicima.

“Postignuto je suglasje da se isključivo političkim putem, uz sudjelovanje svih zainteresiranih strana, može osigurati stabilno rješenje sukoba u Siriji. U ostvarivanju tog cilja nužan je zajednički napor svih regionalnih i međunarodnih čimbenika”, navodi se u priopćenju, uz dodatak da se raspravljalo i o teškom humanitarnom stanju.

Iran je saveznik sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u njegovoj borbi protiv pobunjenika, koje podupire Zapad, koji traži Assadov odlazak s vlasti.

Komentiraj