Superligu napustio i JPMorgan, glavni financijer. Ta je banka trebala dati 3.5 milijardi eura

Američka investicijska banka JPMorgan Chase & Co., jedna od najjačih financijskih institucija svijeta, povukla se iz projekta Superlige.

U petak su u priopćenju poručili da žale što je financirala plan za 12 europskih klubova za formiranje Superlige. “Jasno je da smo krivo procijenili kako će na ovaj posao gledati šira nogometna zajednica i kako bi to moglo utjecati na njih u budućnosti”, kazao je predstavnik banke i poručio da će ‘iz ovoga izvući pouke’.

JPMorgan trebao je biti glavni investitor Superlige, a kako pišu američki mediji, trebali su financirati projekt s 3.5 milijardi eura ‘infrastrukturne potpore’, i to tako da svaki od klubova osnivača dobije 350 milijuna eura za ulazak u ligu.

Spomenutih 12 klubova osnovača bili su AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham Hotspur.

Kako je objavio Financial Times, ova američka investicijska banka osigurala je ugovor o financiranju duga amortiziran tijekom 23 godine i osiguran od budućih prava emitiranja za natjecanje.

Nogometni svijet u nedjelju navečer potresla je vijest o pokretanju novog natjecanja koje će konkurirati UEFA-inoj Ligi prvaka. Nakon žestokih reakcija nogometaša, trenera, navijača, pa i političara, svih šest engleskih klubova istupilo je iz Superlige u ponedjeljak, a isto su učinili i Atletico Madrid te talijanski klubovi Inter i Milan.

No, čini se da čelnik Real Madrida Florentino Perez, izabran za predsjednika tog novog projekta, i dalje vjeruje da će Superliga zaživjeti. U razgovoru za ‘El larguero’ izjavio je da Superliga ‘nije mrtva’. Najavio je da će nastaviti raditi te da trenutno traže načine kako to učiniti.

Predsjednik Barcelone Joan Laporta poručio je da je ovaj projekt ‘prijeko potreba’ te dodao da bi za klub bila ‘povijesna pogreška’ da mu se ne priključi. No, čini se da će bez podrške klubova koji su istupili iz lige i skrušeno zatražili oprost od svojih navijača, projekt ipak teško zaživjeti.

Komentiraj