PET SHOP BOYS Britanski duo donosi najimpresivniji audio/video show karijere

PSB, facebook.com, Pelle Crépin

Zadivljujuća Super turneja Pet Shopa Boysa svoje će prvo i jedino predstavljanje u našoj regiji imati u subotu (12.08.) na zadarskom Jazine Open Airu.

Pripreme za najveći pop spektakl ovog mjeseca na Jadranu traju tri dana, a počele su postavljanjem produkcije i probama na velikom otvorenom prostoru pored dvorane Jazine. Na zadarskom koncertu se očekuje publika iz 25 zemalja.

Zadarski koncert grupe Pet Shop Boys dolazi kao vrhunac kulturnih i glazbenih događanja ovog kolovoza na Jadranu. Na zadarskom Đilu od jutra se diže pozornica i pripreme za probe koncert Neila Tennanta i Chrisa Lowea.

Pozornica je smještena svega 50-tak metara od mora, a dosad je već ugostila velika imena kao što su The Prodigy i Manu Chao. Ovogodišnja scena svojom će površinom biti veća nego prethodnih te najveća i produkcijski najraskošnija ikad postavljena u Gradu Zadru.

Najavljena prognoza za subotu poslijepodne i večer je sunčano i toplo s temperaturama do 25 stupnjeva.

Dizajn kompletnog nastupa osmislila je Es Devlin s kojom su usko surađivali dizajner rasvjete Rob Sinclair, programer svjetla Ben Cash, režiserka Lynne Page i dizajner kostima Jeffrey Bryant. Glavna razlika u vizualnom segmentu je prednost koju su projekcije i laseri dobili naspram LED ekrana. Nevjerojatnih sedam projektora Panasonic PT-DZ21K, svaki s čak 20 000 lumena te laserski prsteni kompanije ER Productions, dobitnici četiri ILDA nagrade za Best Live Stage Show, alat su kojim se realizira kompletan nastup. Kolika točnost je potrebna da su u potpunosti sinkronizaciji s glazbom govori i činjenica da sve projekcije imaju timecode kako bi se izbjeglo bilo kakvo kašnjenje.

Najuspješniji britanski pop duo svih vremena donosi najimpresivniji audio/video show svoje karijere na kojem su radili s najvećim dizajnerskim, koreografskim i producentskim imenima današnjice. Na njihov prvi koncert u Dalmaciji, grupa dolazi na samom kraju europske turneje, u mjesecu u kojem će nastupiti samo u Velikoj Britaniji, Belgiji i Hrvatskoj. Posebnost ove serije koncerata je i što uz Neila Tennanta i Chrisa Lowea nastupa kompletan bend, što nije bio slučaj na nekoliko prethodnih turneja.

Domaću publiku i inozemne goste na Jazine Open Airu dočekat će najprofinjeniji izbor iz kompletnog opusa Pet Shop Boysa, pjesme koje su im obilježile karijeru, jednako kao i one koje predstavljaju recentan rad u kojem su se, kako sami priznaju, “vratili čistoj elektronskoj glazbi u pokušaju da naprave savršen plesni album”.

Turneja prati recentan album ‘Super’ i započela je 29.10. prošle godine četverodnevnom rezidencijom u londonskom Royal Opera Houseu pod nazivom Inner Sanctum. Londonska publika imala je priliku premijerno pogledati show kojeg su kreirali Es Davlin (dugogodišnja suradnica benda, koja je radila i s Rihannom, Kanye Westom te na posljednjim turnejama U2-a i Adele) i koreografkinja Lynne Page (s kojom su već realizirali Electric i Pandemonium tourove, a koja u biografiji ima i kooperacije s Museom, Ellie Goulding i Duffy).

Vrata za ulazak bit će otvorena u subotu 12. kolovoza u 20 sati. Kao i na prethodnim koncertima osigurana su dva ulaza – jedan od mora (Obala kralja Tomislava), a drugi iz ulice Ravnice. U koncertnom prostoru smještene su dvije VIP tribine. Vlasnici VIP ulaznica u prostor ulaze s ulaznicama koje će na ulasku na samu tribinu morati zamjeniti za narukvicu. Pet Shop Boys svoj će nastup započeti oko 22 sati.

Glazbeni dio koncerta zajedno su složili Pet Shop Boys i Stuart Price, trostruki dobitnik Grammyja i producent koji je radio s Madonnom, Killersima, New Orderom, Gwen Stefani, Sealom, Missy Elliot te s PSB-om, kojima se potpisao na izdanjima ‘Pandemonium’, ‘Electric’ i aktualnom ‘Super’.

Britanski mediji koncert su opisali kao “Electronic Gesamtkunstwerk”, koristeći izraz iz teorije Richarda Wagnera koja kaže da glazba budućnosti treba integrirati različite umjetničke forme. Upravo takav nastup, u kojem se objedinjuje visoka i klupska kultura, kazalište, film, politička satira i neviđeni laserski show potpomognut s 30-tak plesača u nebrojenim lucidnim kostimima, Pet Shop Boys su pripremili za ovu jedinstvenu svjetsku turneju.

Serijal koncerata, u kojima PSB po prvi put nakon puno godina nastupaju s punim bendom na pozornici, obišao je Sjevernu i Latinsku Ameriku te se vratio do Europe u kojoj Neil Tennant i Chris Lowe kombiniraju festivalske i samostalne nastupe.

Zadarski Jazine Open Air, u subotu, 12.08., bit će njihov samostalan cijelovečernji koncert, bez predgrupa i gostiju, s više od dvadesetak pjesama.

Ulaznice su dostupne na svim prodajnim mjestima Eventima i na www.eventim.hr.

Komentiraj