Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) general zbora Mirko Šundov u srijedu je izrazio zadovoljstvom planom povećanja obrambenog proračuna, kojim će se, najavio je, nastojati uravnoteženo razvijati sve tri grane OSRH – ratnu mornaricu, kopnenu vojsku i ratno zrakoplovstvo.

“Više sam nego zadovoljan ovime što je najavljeno vezano za povećanje obrambenog proračuna u cjelini, pa će tako sigurno biti više i za Oružane snage”, izjavio je general Šundov novinarima u Splitu, na 20. Konferenciji načelnika glavnih stožera oružanih snaga članica Američko-jadranske povelje.

Istaknuo je namjeru da se većina od tog povećanja proračunskog novca za potrebe obrane iskoristi za iznimno važne tekuće programe opremanja i modernizacije, ali i kako bi se povećali te na višu razinu podigli uvjeti smještaja, života i rada hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Važno je, dodao je, i zadržati postojeće sposobnosti, te u procesu modernizacije steći i nove.

“Meni kao načelniku Glavnog stožera važno je da pokušamo imati balansirani razvoj svih grana Oružanih snaga”, poručio je Šundov. Napomenuo je kako se za potrebe Hrvatske ratne mornarice grade obalni ophodni brodovi za obalnu stražu, a u okviru Hrvatske kopnene vojske sposobnosti opremanja borbenim vozilima “Patria”, novom jurišnom puškom i ostalom opremom.

Podsjetio je i kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od američkih partnera dobilo vrijednu donaciju u novim vojnim helikopterima. “Razgovaramo i dalje o mogućnosti dobivanja transportnih helikoptera i to bi bio način da pokušamo smanjiti ‘istočnu’ tehniku”, rekao je Šundov.

Novinari su ga pitali što je s tim helikopterima “Kiowa” koji se ne koriste jer nema instruktora, na što je Šundov odgovorio: “Još nismo dobili sve”. “Dobili smo dio i sada mogu potvrditi kako imamo naznake da dolaze početkom prosinca i kreće se u obuku. Sve ide svojim tijekom. Ima malo kašnjenja, to je sve dio procesa, ali sam zadovoljan. Mi ćemo pokrenuti obuku i imat ćemo tu sposobnost u onom vremenskom okviru kako smo ga zacrtali”, dodao je.

 

Komentiraj