Šundov: Terorističke prijetnje u središtu rasprava Vojnog odbora NATO-a

Miranda Cikotic/PIXSELL

Terorističke prijetnje najveća su opasnost svjetskoj sigurnosti i Hrvatska će sa saveznicima i partnerima nastaviti zajedničku borbu  protiv “kreatora nestabilnosti”, rekao je u subotu navečer načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov nakon konferencije Vojnog odbora NATO-a u Splitu.

“Jedno od najvažnijih pitanja o kojem smo raspravljali na konferenciji u Splitu bile su terorističke prijetnje kao najveća opasnost svjetskoj sigurnosti i stabilnosti, ali i o različitim drugim ugrozama koje prijete svjetskom miru”, rekao je general Šundov na konferenciji za novinare.

Države članice NATO-a pa tako i Hrvatska jedinstvene su u stavu da se borba protiv terorizma mora nastaviti, istaknuo je.

“Samo na taj način možemo podići sigurnost naših građana na višu razinu, ali i spriječiti izvore terorizma i ostalih sigurnosnih ugroza kao što su velike migracije stanovništva, a ponajviše prognanika i izbjeglica, te stvaranje novih konflikata i sukoba među državama,” kazao je general Šundov.

Hrvatska je trenutačno angažirana u šest operacija i misija potpore miru, od kojih dvije vodi NATO, podsjetio je. Potvrdio je da se Hrvatska priprema sudjelovati u formatu jedne manevarske satnije u najnovijoj inicijativi jačanja NATO-ovih snaga na istočnim granicama Saveza, odnosno u Litvi.

“Republika Hrvatska će i dalje biti posvećena zajedničkoj borbi protiv svih kreatora nestabilnosti u svijetu zajedno sa svojim saveznicima i partnerima,” rekao je.

Hrvatska svojim angažmanom pokazuje da je spremna djelima poduprijeti jedno od temeljnih načela Sjevernoatlantskog saveza – da je “napad na jednog saveznika ujedno i napad na sve zemlje članice Saveza.”

Upitan što je bila tema današnje sjednice VONS-a u Splitu, general Šudnov je odgovorio da se razgovaralo “o migrantskoj krizi i obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela na summitu NATO-a u Varšavi u srpnju ove godine.”

Glavna  uloga Vojnog odbora NATO-a je izdavati smjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO-a o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a.

Komentiraj