‘Suncem’ se Pavel vraća nakon nekoliko godina stanke

Pjesmom „Sunce” grupa Pavel najavljuje novi album. Kako kaže Antonia Matković Šerić, pjevačica grupe, ovaj put prvi singl nije ujedno i najavni singl albuma, nego najava povratka Pavela u radijski eter. Pavela dugo nije bilo zbog solo projekata – njezina i Aljoše Šerića, njezina supruga i ujedno i autora pjesama Pavela – zadnji singl je bio prije više od dvije godine. Pavel u planu ima nekoliko sljedećih singlova, ali se ne žele opterećivati izdavanjem albuma, organiziranim snimanjem s namjerom da se snimi albumska minutaža, nego će snimati pjesmu po pjesmu. Ne razmišljaju o albumu, a planiraju objaviti pet, šest singlova, pa će album na red doći vjerojatno 2021.

Kako Antonia ocjenjuje nove pjesme Pavela?

“Možda smo se malo odmakli od vintage popa prisutnog u ‘Čuvaj me’ i ‘Poslije nas’. Slijede možda nešto vedrije pjesme, ne nužno vedre i brze poput ‘Sunca’, ali zvuk se u dvije-tri godine pomalo promijenio, set listi Pavela smo dodali poneku moju solo stvar i Aljošinu, tempo pjesama se možda malo povisio, no sastav benda je isti.”

Kako kaže Aljoša Šerić, singl “Sunce” na tragu je Motown zvuka, idući singl koji su snimili u isto vrijeme kad i “Sunce” klasičnija je pop pjesma srednjeg tempa. Pavelovci nikad nisu bili robovi samo jednog žanra, međutim Šerić smatra da su se produkcijski trudili da pjesme zvuče što tradicionalnije, bezvremenskije, da se ne može lako utvrditi u kojem su, primjerice, desetljeću snimane.

„Jutrom će sunce osvijetliti tvoj put” stih je koji označava pozitivno ozračje pjesme “Sunce”, ali moglo bi se reći i Pavela. Otkud ta pozitiva u atmosferi koja je sve osim pozitivna? Kako Aljoša kaže, on je po naravi blagi pesimist, s motom “očekuj govno, pa se možda dogodi pita”:

‘’Pjesma ‘Sunce’ je poticaj tom dijelu mog mozga koji još uvijek nije potpuno zamračen. Iako, ako ćemo podrobnije analizirati stanje u našem društvu u globalnom kontekstu, nije nam tako loše. OK, daleko smo od skandinavskog modela, ali mogao je ‘grah pasti’ tako da se svi rodimo u Afganistanu, ili na istom ovom mjestu u srednjem vijeku, pa da budemo okruženi izmetom, lošim zadahom i na kraju umremo od kuge. Dakle, sve je stvar perspektive”.

Pavel je imao pauzu od snimanja albuma zbog dvaju solo projekata, prvo Tonkina pa Aljošina. Antonia Matković Šerić, umjetničkog imena Tonka, ponosna je na solo singlove kojima su predstavili i najavili njezin album „Važne stvari”:

“Recimo da je to bio materijal ‘za one koji žele znati više’ o nama, meni i Aljoši, koje zanima što još možemo ponuditi osim Pavela. Aljoša je sjajan autor i sposoban je pisati žanrovski raznolike pjesme, a da ipak sve ostane u domeni popa. Mene je solo projekt osnažio, dao mi onaj osjećaj kad imaš nešto u vlastitim rukama za što se gorljivo boriš. Pjevački me poboljšao, ali i popratio neke bitne događaje mog života. U tom periodu sam rodila Lunu, album sam snimala dok je ona bila u trbuhu, prvi spot snimala i vježbala koreografiju za ‘Bolji smo’ dok se Luna igrala u plesnoj dvorani i gledala nas. S obzirom na to da je to ‘ženski’ album, posvetila sam ga Luni, svojoj kćerkici, koja će nadam se jednog dana biti ponosna na mamu kad posluša album i pogleda spotove”.

Aljoša smatra kako je Tonkin album njihovo viđenje modernijeg popa. Te pjesme mogli su izdati i pod Pavelovim logom, ali ne želi da Pavel bude iole suvremen, već u šali kaže da gađaju onu porinovsku kategoriju tradicijske glazbe:

“Moj solo album je bilo emotivno istresanje, tamo sam stavio sva ona poluautobiografska kukanja koja više ne dopuštam u Pavelu, jer je Pavel dolaskom Tonke postao radijski pop bend. Kako je dobro da je Pavel postao onaj bend koji dobro stoji s airplayem, utoliko je takvo što meni kao autoru donekle ograničavajući moment jer ne možeš računati na to da moja solo pjesma ‘Velike uši’, primjerice, bude singl kad ima tekst koji govori o tome kako čeznem za češljem i mirisom šampona i prolazim kroz egzistencijalnu krizu, a draga mi pjesma i zato je na solo albumu”.

Nakon dvaju solo projekata i Tonka i Aljoša vraćaju se Pavelu. Na pitanje što će se dogoditi ako ih netko pozove da nastupe kao Tonka ili Aljoša, a istu večer imaju nastup s Pavelom, Antonia Matković Šerić odgovara:

“To smo riješili na jednostavan način – Pavel svira i neke naše solo pjesme.”

Aljoša Šerić najesen najavljuje drugi singl s Pavelom, a prije kraja godine jedan duet s poznatim pjevačem srednje generacije koji je obilježio Tonkino i njegovo odrastanje

Komentiraj