Sunao Tsuboi, hibakusha iz Hiroshime, preminuo u dobi od 96 godina. Cijeli život borio se protiv nuklearnog oružja

Screenshot YouTube

Sunao Tsuboi, snažan protivnik nuklearnog oružja, koji je preživio napad atomskom bombom na japanski grad Hiroshimu 1945., umro je u dobi od 96 godina, objavila je u srijedu organizacija boraca protiv atomskog oružja koju je vodio.

Tsuboi je “umro u subotu od anemije”, objavila je Konfederacija organizacija žrtava atomskih bombardiranja na Hiroshimu i Nagasaki.

Dana 6. kolovoza 1945., tada dvadesetgodišnji Sunao Tsuboi bio je na putu za školu inženjera u Hiroshimi kada je prva atomska bomba u povijesti bačena iz američkog aviona eksplodirala nad gradom i pretvorila ga u pakao.

“Zadobio sam opekline po cijelom tijelu”, ispričao je Tsuboi koji se sastao te godine s Barackom Obamom, prvim američkim predsjednikom koji je došao u Hiroshimu pokloniti se žrtvama.

“Bio sam gol, pokušao sam bježati tri sata, no nisam više imao snage hodati”, ispričao je za agenciju AFP.

Uvjeren da mu je otkucala smrtna ura, uzeo je kamen i na njega napisao ‘Ovdje je umro Ttuboi” i onesvijestio se. Probudio se nakon nekoliko tjedana.

Obolio je od raka i drugih bolesti no nastavio je cijeli život boriti se protiv nuklearnog oružja i zauzimao se za prava “hibakusha”, ljudi koji su preživjeli bombardiranje Hiroshime i Nagasakija.

“Optimist sam. Nikada se neću predati. Naš je cilj nulta stopa nuklearnog oružja”, izjavio je 2016.

Krajem ožujka 2021., na životu je bilo još 127.755 hibakusha, koje službeno priznaje japanska država i njihova prosječna starost iznosila je 84 godine.

Komentiraj