SUMNJIVE TRANSAKCIJE: Istraga u banci povezanoj s Dodikovom kupnjom kuće

Policijski istražitelji upali su u srijedu u “Pavlović internacional banku”, čije je sjedište u Bosni i Hercegovini i  koja se povezuje sa sumnjivom transakcijom u kojoj je sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kupio kuću u Beogradu, vrijednu 850 tisuća eura.

Vlasnik banke Slobodan Pavlović potvrdio je kako su istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)  ušli u središnjicu banke u Bijeljini, a istodobno je poručio kako ulagači nemaju razloga strahovati za svoje depozite koji su tamo položeni.

Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su kako je SIPA ušla u bijeljinsku banku po njihovu nalogu, no odbili su kazati kakva se istraga točno vodi.

Istodobno s potvrdom ove policijske akcije objavljen je sadržaj kaznene prijave koju je protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela Srpska demokratska stranka (SDS) tereteći ga za sumnjivu kupnju vrijedne nekretnine u elitnom beogradskom naselju Dedinje.
Dodik je vilu na Dedinju, koja s pomoćnim prostorijama ima više od 450 četvornih metara korisne površine, kupio 2007. godine, kada je obnašao dužnost predsjednika vlade RS.
Prema navodima iz SDS-ove prijave, koju je objavila BN televizija iz Bijeljine (BNTV), Dodik je kuću kupio gotovim novcem tako što je u ožujku platio predujam od 100 tisuća eura, a dva mjeseca kasnije “iskeširao” je i preostalih 750 tisuća eura. Novac je transferirao s računa u “Pavlović banci”, a uz sve drugo sporno je navodno to što mu je ona tek 2008. godine odobrila kredit  u iznosu nešto manjem od milijun i pol konvertibilnih maraka odnosno 750 tisuća eura. Taj je kredit, prema navodima iz prijave, antidatiran pa je njime fiktivno “pokrivena” gotovinska transakcija obavljena u prethodnoj godini.
U SDS-u sumnjaju kako rate tog kredita za Dodika plaća skupina njegovih prijatelja-poduzetnika.
Kupnja vile u Beogradu navodi se tek kao jedan od primjera Dodikova brzog bogaćenja, zbog čega ga je predsjednik SDS-a Mladen Bosić ranije optužio da je “ukrao milijune”. Dodik je zbog toga potiv Bosića podnio privatnu tužbu tražeći odštetu za pretrpljene duševne boli.
Suđenje po toj tužbi trebalo je početi u srijedu, no moralo je biti odgođeno jer se na ročištu nisu pojavili ni Dodik niti vještak-psihijatar koji je trebao svjedočiti o boli što ju je predsjednik RS pretrpio zbog Bosićevih izjava. Bosić je novinarima u Banjoj Luci potvrdio kako se početak suđenja sada očekuje polovicom prosinca.

Komentiraj