Getty Images

SUMNJIVE ANALIZE KRVI Sedam puta na maratonu pobjeđivali dopingirani atletičari

Na Londonskom maratonu su sedam puita u zadnjih 12 godina pobjeđivali atletičari čiji su rezultati analiza krvi biti sumnjivi što može ukazivati na dopingiranje, piše “Sunday Times”.

Britanski dnevnik koji ne navodi točno o kojim se godinama radi, tvrdi da je 32 pobjednika šest najvećih maratona – londonskog, bostonskog, čikaškog, newyoškog i tokijskog – dalo sumnjive rezultate analiza krvi.

 

  • U Londonu su sedam prvih mjesta, šest drugih i sedam trećih osvajali sportaši čiji su rezultati krvnog testiranja bili sumnjivi, tvrde stručnjaci koji su proučavali nedavno objavljene informacije u sklopu velikog dopinškog skandala u atletici.

 

No, nisu svi testovi bili izvršeni za vrijeme maratona, nego su neki rezultati i iz drugih razdoblja atletičarskih karijera, dodaje “Sunday Times”. Atletičari sa sumnjivim rezultatima su navodno sakupili više od tri milijuna funti u nagradama na tim maratonima.

Predstavnik Londonskog maratona Nick Bitel je u nedjelju reagirao na ove napise izrazivši “veliku zabrinutost” te istaknuvši kako maraton primjenjuje politiku “nulte tolerancije” na doping. “Nastavljamo biti predvodnici mjera za borbu protiv dopinga u maratonu, ali ne možemo to sami činiti i računamo u velikoj mjeri na Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) “, dodao je Bitel.

Neki od ekstremnijih rezultata testiranja krvi pripadaju ruskoj atletičarki Liliji Šibukovoj, trostrukoj pobjednici čikaškog maratona i pobjednici u Londonu 2010. te drugoplasiranoj 2011., a koja je u zadnjih devet godina imala izrazito visoke krvne nalaze. U četvrtak je IAAF objavio da se svi njeni rezultati ostvareni nakon 2009. godine poništavaju, a da je dvogodišnja zabrana nastupanja, koja joj je nametnuta prošle godine, produljena na još 14 mjeseci.

Mo Farah, dvostruki olimpijski pobjednik iz 2012. na 5.000 i 10.000 m, jedan je od atletičara koji su pristali objaviti svoje rezultate krvnog testiranja, dodaje “Sunday Times”.

“Odluka da se objave ti rezultati je osobna. Uvijek sam govorio da ću činiti sve kako bi dokazao da sam čist”, izjavio je  32-godišnji britanski atletičar kojeg su u lipnju potresle informacije  da je njegov trener Amerikanac Alberto Salazar koristio doping.

Komentiraj