Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu dobilo je službenu potvrdu da je policija u Hrvatskoj pronašla i uhitila Aliju Delimustafića, bivšeg ministra unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine kojega se sumnjiči za sudjelovanje u organiziranom kriminalu, kazala je u četvrtak glasnogovornica tog tužiteljstva Azra Bavčić najavivši kao sada slijedi podnošenje zahtjeva za njegovo izručenje BiH.

Prema dostupnim informacijama, Delimustafić je uhićen u srijedu navečer na području Karlovca, u autobusu koji je prometovao između Rijeke i Zagreba. Tijekom dana treba ga ispitati sudac istrage u Karlovcu koji će odlučiti o daljim koracima.

Za Delimustafićem je prije dva dana raspisana međunarodna tjeralica jer ga se tereti da je bio vođa organizirane kriminalne skupine koja se bavila protuzakonitim preuzimanjem i preprodajom nekretnina na području Sarajeva. Članovi te skupine na temelju krivotvorene dokumentacije postajali su vlasnicima nekretnina čiji su vlasnici umrli ili su duže vrijeme bile napuštene, a potom su ih preko lažnih tvrtki preprodavali, uglavnom državljanima arapskih zemalja, pri čemu su stekli veliku materijalnu korist.

Delimustafić je zajedno s većinom članova skupine uhićen u studenome, no nakon mjesec dana je pušten na slobodu iako je tužiteljstvo tražilo produženje pritvora.

Na takvu odluku Županijskog suda u Sarajevu tužiteljstvo je uložilo žalbu koju je Vrhovni sud Federacije BiH i prihvatio, a Delimustafiću i njegovom supočinitelju Jusi Škrijelju ponovo je određen pritvor, no pravosudni policajci, koji su iz početkom tjedna došli privesti, nisu ih pronašli na adresama na kojima su prijavljeni. Nepoznato je gdje se nalazi Škrijelj, iako je i za njim raspisana tjeralica.

Mediji u BiH nakon toga su isticali kako cijeli slučaj ukazuje na povezanost nekih pravosudnih struktura s kriminalcima, ocjenjujući kako je odluka o puštanju Delimustafića iz pritvora bila potpuno nerazumna jer je on i kada je uhićen imao sa sobom putovnice na tuđa imena, a poznato je da je ranije koristio lažne identitete.

Uz to je u trenutku uhićenja imao i zrakoplovnu kartu za Tajland te veću količinu gotovog novca pa je sve ukazivalo na to da se spremao na bijeg već u studenome.

Pripadnica Delimustafićeve kriminalne skupine bila je i Lejla Fazlagić, bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, koja se pred uhićenjem pobjegla u Hrvatsku a ima i hrvatsko državljastvo.

Glasnogovornica sarajevskog tužiteljstva potvrdila je kako je Fazlagić na zahtjev iz BiH 9. prosinca uhićena i ispitana u Rijeci, a nadležni sudac tamo joj je odredio mjere opreza koje uključujući obvezu redovitog javljanja policiji.

Ministarstvo pravosuđa uputilo je zamolbu Hrvatskoj za izručenje Fazlagić kako bi joj se sudilo u Sarajevu po optužnici za organizirani kriminal i zloporabu položaja.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nije u četvrtak ujutro htio komentirati uhićenje bivšeg ministra unutarnjih poslova BiH Alije Delimustafića.

“Mogu vam samo reći da je jučer uhićen državljanin Bosne i Hercegovine s inicijalima A. D., temeljem međunarodne tjeralice”, rekao je.

Komentiraj