EPA/WU HONG

Summit Kine, Rusije i Irana održava se u trenutku napetosti s SAD-om

Susret na vrhu na kojemu će sudjelovati ruski, iranski i kineski predsjednik počinje u subotu na istoku Kine u vrijeme kada raste trgovinska napetost između Kine i Sjedinjenih Država i kada Teheran želi osigurati potporu Pekinga i Moskve nakon istupanja SAD-a iz ugovora o iranskom nuklearnom programu.

Šangajska organizacija za suradnju (ŠOS), u kojoj su uz Kinu i Rusiju više zemalja srednje i južne Azije, održava ovog vikenda godišnji summit u velikom gradu Qingdau, na kineskoj istočnoj obali.

Oklopna vozila i velik broj policije kružili su u subotu ulicama tog lučkog grada poznatog po brežuljcima s borovom šumom i vilama u njemačkom stilu. Vlasti su evakuirale trgovce, stanovnike i turiste iz nekoliko četvrti prije službenog početka summita planiranog u subotu predvečer.

Uz ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga na susretu će sudjelovati i poseban gost: iranski predsjednik Hasan Rohani. Premda iranski nuklearni program nije na dnevnom redu, Rohani će imati prigodu da s kolegama razgovara o tom pitanju.

Moskva i Peking su, uz SAD, Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju, potpisnici ugovora iz 2015. kojim Teheran pristaje ograničiti nuklearnu aktivnost u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija.

No odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da istupi iz tog ugovora otvara vrata novim sankcijama Iranu i stranim tvrtkama u toj zemlji. Teheran sad traži potporu drugih potpisnika, napose Kine, velikog potrošača iranske nafte, kako bi njegovo gospodarstvo moglo funkcionirati.

Odgovarajući u srijedu na pitanje o planovima Teherana da poveća kapacitete za obogaćivanje urana, kineska diplomacija se suzdržala od bilo kakve kritike, pozivajući tek strane da “nastave primjenjivati ugovor” potpisan 2015.

Rohani je drugi iranski predsjednik koji sudjeluje na summitu ŠOS-a, u kojemu Iran ima status promatrača. Članice ŠOS-a su i četiri bivše sovjetske republike srednje Azije (Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan) te dvije nove članice: Indija i Pakistan. Indijski premijer Narendra Modi također se očekuje u Qingdau.

Kina bi pak trebala iskoristiti summit kako bi pogurala svoj veliki infrastrukturni projekt “Novi putovi svile” u trenutku kada azijskom orijašu i dalje prijete američke carinske sankcije, što je uvod u moguć trgovinski rat.

Naposljetku, Moskva, kao i Peking, vidi u ŠOS-u mogućnost za suzbijanje utjecaja SAD-a i NATO-a. ŠOS, koji je osnovan 2001. ponajprije radi rješavanja graničnih pitanja, više se neće držati po strani, rekao je Vladimir Putin ovog tjedna za kinesku televiziju CGTN.

Komentiraj