Grgo Jelavic/PIXSELL

SUMMIT 'KINA+16' Dubrovnik u povremenoj prometnoj blokadi, građani strpljivi

Dubrovčani zbog sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine u četvrtak i petak žive po posebnom režimu, ponajprije zbog posebnih i visokih mjera osiguranja, koji uključuju i povremena zatvaranja nekoliko ključnih gradskih prometnica. To prouzročuje zastoje i gužve, ali građani su strpljivi, jer su proteklih godina navikli na ovakve događaje.
Sve privremene mjere, posebno u prometu, iziskuju strpljivost građana Dubrovnika, ali i više tisuća gostiju grada. Dubrovčani, međutim, imaju dobre živce zbog bogatog iskustva u ovakvim izvanrednim situacijama, jer je grad često odredište važnih svjetskih skupova, ali i raznih snimanja filmova i serija.
Promet svih vozila prekida se u vrijeme kretanja izaslanstava od zračne luke do grada, kao i na nekoliko gradskih prometnica te na prometnici prema brdu Srđu.
U središtu grada zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje vozila, kao i zadržavanje turističkih autobusa, a privremeno je ukinut u niz parkirališnih mjesta za taksi službu. Također, privremeno je zabranjen ulaz u povijesnu jezgru Dubrovnika vozilima s dozvolom ulaska, kao i prijevoz robe i drugih dobara u stari dio grada.
Ministarstvo unutarnjih poslova u svrhu osiguranja međunarodnog skupa angažiralo je 900 policijskih službenika, od prometne, granične i specijalne policije do ronilačkih ekipa. Na prometnicama kojima se kreću visoka izaslanstva uklonjeni su svi spremnici komunalnog otpada.
Na političkom i gospodarskom skupu u sklopu summita 16+1 sudjeluje više od tisuću sudionika. U Dubrovnik je stiglo 250 članova državne te još oko 400 članova poslovne delegacije NR Kine, uz stotinjak kineskih novinara.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i kineski premijer Li Keqiang trenutačno obilaze gradilište Pelješkog mosta i obilježavaju završetak prve faze izgradnje, a navečer će hrvatski premijer u dubrovačkom Kneževu dvoru biti domaćin svečane večere za predsjednike vlada srednje i istočne Europe i Kine. Prije večere prošetat će povijesnom jezgrom Dubrovnika i vidjeti nastup Folklornog ansambla Linđo.

Komentiraj