Velika Britanija i Rusija rekle su u nedjelju da se nadaju da će poboljšati svoje odnose kroz dijalog nakon prvog sastanka između britanske premijerke Therese May i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odnosi između Londona i Moskve zategnuti su zbog razlika u pitanjima Ukrajine i Sirije, ali i zbog britanskog nezadovoljstva  jer se povećao broj letova ruskih bombardera dugog doleta pored britanskog zračnog prostora.

May je rekla da se nada otvorenom dijalogu s Rusijom unatoč ozbiljnim razlikama među dvjema zemljama, a s Putinom je razgovarala na rubu summita G20 u Hangzhou.

“Iako prepoznajem razlike između nas, imamo kompleksnih i ozbiljnih područja za razmatranje i tema za razgovor, nadam se da ćemo moći imati iskren i otvoren odnos i dijalog”, rekla je May.

Putin, u očitom komentaru vezanom uz britansku odluku o napuštanju EU-a, rekao je May da “svi razumiju da se Vi i Vaš tim suočavate s teškim izazovima”.

“Želimo Vam uspjeh i nadamo se da ćete moći dignuti naše bilateralne odnose na višu razinu no što su danas”, kazao je.

Razgovor između Velike Britanije i Rusije obuhvaćaju teme poput terorizma, Sirije, sigurnosti i krijumčarenja droge, rekao je ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev nakon sastanka.

“Oni traže zajedničke temelje na kojima dijalog može biti nastavljen”, rekao je Uljukajev.

Komentiraj