Summit EU-a će pozdraviti uvođenje sustavnih provjera na vanjskim granicama

Pixabay

Čelnici Europske unije, koji su se okupili na summitu u Bruxellesu, trebali bi u zaključcima pozdraviti dogovor o promjeni schengenskih pravila kojima se uvodi sustavna kontrola na vanjskim granicama EU-a, a hrvatski premijer Andrej Plenković ističe da želi jednak tretman država unutar i izvan Schengena.

“Europsko vijeće pozdravlja dogovor o revidiranom schengenskom zakoniku kojim se uvode sustavne kontrole za sve putnike koji prelaze vanjske granice EU-a”, kaže se u nacrtu zaključaka koje bi čelnici trebali usvojiti na summitu.

Taj politički dogovor trebao bi kroz zakonodavni postupak u tijelima EU-a biti ozakonjen do lipnja sljedeće godine u pogledu sustava za kontrolu ulazaka i izlazaka, a do kraja godine glede uspostave Europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) radi jačanja sigurnosnih provjera putnika, koji za ulazak u EU ne trebaju vize.

Zemlje članice EU-a i Europski parlament postigle su početkom prosinca  dogovor kojim se uvode sustavne provjere u odgovarajućim bazama podataka svih osoba koje ulaze u schengenski prostor ili izlaze iz njega, uključujući i državljane Europske unije.

Europska komisija je u prosincu prošle godine, nedugo nakon terorističkih napada u studenome 2015. u Parizu predložila uvođenje sustavnih provjera svih koji ulaze u Europsku uniju kako bi se povećala sigurnost. Sustavne provjere državljana trećih zemalja i do sada su bile obvezne pri ulasku u EU, a sada se ta obveza uvodi i pri izlasku iz EU-a, uključujući i za državljane EU-a.

Iako se u zaključcima jasno navodi da se kontrole vrše na vanjskim granicama EU-a, ostaje nejasno kako će Hrvatska obavljati sustavne kontrole s obzirom da još nema pristupa Schengenskom informacijskom sustavu. Ni Sloveniji ne bi odgovaralo da zadaća sustavnih kotrola padne na nju budući da je njezina granica s Hrvatskom schengenska granica.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je po dolasku na summit da želi jedinstven tretman država članica kako onih unutar Scengena tako i onih izvan njega.

“Želimo jedinstven tretman država unutar i izvan Schengena s obzirom da se Hrvatska priprema za schengenski sustav i da smo povukli veliki dio sredstava namijenih za to. Ne želimo da nas bilo kakve odluke koje bi se mogle donositi dovedu u operativne ili financijske probleme na granicama s ostalim članicama Europske unije, prije svega Mađarskom i Slovenijom i za to ćemo se čvrsto zalagati”, rekao je Plenković, dodajući da Hrvatska ima ambicije da bude interoperabilna s cijelim sustavom na vanjskim granicama EU-a.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da se pri provedbi sustavnih kontrola na granicama treba uvažavati načelo proporcionalnosti.

“Riječ je o sigurnosti građana i s tim smo suglasni. Ali upozoravamo da je uz, zaoštravanje kontrole nad putnicima, građanima članica EU-a na vanjskim granicama, potrebno uvažavati načelo proporcionalnosti na način da se ne ometaju gospodarski tokovi pri prijelazu granice”, rekao je Cerar.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]