Sulude konstrukcije HRT-a: “Nacional ne piše o seksualnom uznemiravanju, nego ima plan da smijeni ravnateljstvo nacionalne televizije”

Hrvatska radiotelevizija (HRT) zaprijetila je danas Nacionalu “odgovarajućim pravnima koracima” te optužbama za “sustavni medijski pritisak” kojim Nacional navodno želi “smijeniti ravnateljstvo nacionalne televizije”, dok su višestruka otkrića o seksualnom uznemiravanju nekoliko djelatnika HRT-a, o kojima Nacional iscrpno piše u aktualnom broju, nazvali tek “navodnima”.

“Hrvatska radiotelevizija smatra da je iz obrade i pristupa temi Vašeg tjednika koji opsežno iznosi navodne nezakonitosti u poslovanju i poljuljane međuljudske odnose, razvidno da tema nije navodno seksualno uznemiravanje i borba za prava pojedinca protiv sustava, već plan da se sustavnim medijskim pritiskom smijeni ravnateljstvo nacionalne televizije. Ravnateljstvo HRT-a podsjeća da je u svakom trenutku spremno odgovarati za svoje postupke i poslovanje, te može prihvatiti napade na osobnoj razini i kampanju medijskog linča protiv sebe kao dio ‘rizika posla'”, stoji u priopćenju HRT-a.

Napominju kako “ne mogu prihvatiti i najoštrije osuđuju” ono što Nacional nije ni napisao: navodno “dovođenje u pitanje rada i ugleda javnog servisa kao i njegovih 2856 zaposlenika koji savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao”. Nacional, međutim, ni u jednom tekstu o HRT-u nije “doveo u pitanje rad i ugled javnog servisa”, a još manje “njegovih 2856 zaposlenika koji savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao”. Upravo obrnuto: izvijestivši javnost o optužbama konkretnih žena i muškaraca protiv jednog jedinog zaposlenika HRT-a – ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje HRT-a Mislava Stipića – Nacional je afirmirao “rad i ugled javnog servisa i njegovih 2856 zaposlenika koji savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao”.

Nazivajući Nacionalove tekstove “koordiniranim pritiskom na ključne ljude HRT-a”, HRT u nepotpisanom priopćenju tvrdi kako se taj pritisak “provodi u trenutku kada gledanost emisija i programa raste, te u razdoblju zadnje četiri godine znatno smanjen dug HRT-a za 327 milijuna kuna a poslovanje je usprkos brojnim projektima u realizaciji stabilno”.

Potom slijedi kombinacija prijetnje i obećanja: “Naglašavamo da će prozvane osobe poduzeti odgovarajuće pravne korake u cilju zaštite osobnog i profesionalnog integriteta, a da će Ravnateljstvo kao i do sada poslovanje temeljiti na Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, Statutu HRT-a i pozitivnim zakonskim propisima.”

 

Komentiraj