Sukobljene frakcije HDZ-a u bitku za novog šefa stranke guraju Jandrokovića, Butkovića, Anušića i Resslera

Nacional doznaje zašto u vrhu HDZa strahuju da zbog ogromnih korupcijskih skandala Vlada neće moći opstati dulje od jeseni i zašto se za nasljednika Andreja Plenkovića na mjestu predsjednika stranke za sada guraju četiri ozbiljna kandidata

‘Ova Plenkovićeva vlada neće više moći izdržati, najduže može opstati do jeseni. Ogromni su korupcijski skandali unutar Vlade i ti skandali neće više moći prolaziti na način: smijeniš jednog ministra, idemo dalje. Jednostavno će doći do situacije da će Vlada doći do svog kraja”, ove dramatične riječi izgovorio je uoči Uskrsa i najavljene rekonstrukcije Vlade za Nacional izvor blizak Vladi i vrhu HDZ-a koji tvrdi da to nije samo njegovo mišljenje. Dapače, on otkriva da upravo zbog iščekivanja situacije kad će naprosto doći do toga da će Vlada “puknuti” i pasti, nekoliko struja iz vrha stranke već ozbiljno razmatra svoje kandidate za novog predsjednika stranke i premijera, ali i da na povratku svog utjecaja u stranci radi i bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji se povukao iz aktivne politike nakon poraza na prošlim unutarstranačkim izborima.

Taj izvor tvrdi da su se trenutno u igri za Plenkovićeva nasljednika iskristalizirala četiri imena i to: predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i kao najnovije ime, mladi HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. Nije riječ o službenim kandidaturama jer proces izbora novog predsjednika HDZ-a nije ni proglašen, već je riječ o tome da se unutar stranke razvijaju najrazličitiji scenariji za slučaj da Vlada i Plenković uistinu padnu.

Zbog afera koje potresaju vladu i njegove ministre, premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću neprestano ‘nad glavom visi mač’. FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

Nacionalov izvor pritom tvrdi da nitko od navedenih “kandidata” ne želi rušiti Plenkovića niti priželjkuju pad Vlade, ali se na raznim neformalnim nivoima naprosto razgovara o tome što će se događati ako dođe do pada Vlade čija je rekonstrukcija najavljena iza Uskrsa.

Naime, zbog uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, istrage protiv ministra rada Josipa Aladrovića i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, kao i istrage protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac, Vlada je već ozbiljno uzdrmana skandalima i u trenutku uhićenja Horvata bilo je neizvjesno hoće li koalicijski partneri uopće podržati Vladu. No tada je zaključeno da će svi koalicijski partneri stati uz Vladu, ali je već tada naznačeno da – otvori li se istraga protiv još jednog ministra – Vlada ne može opstati. A sve je to bilo prije nego što je premijer Plenković na mjesto uhićenog Darka Horvata doveo novog ministra Ivana Paladinu – čovjeka koji zbog enormnih razmjera svoje imovine, nerazjašnjenih odnosa s institutom IGH i ruskim biznismenom Sergejem Gljadelkinom čini ozbiljnu reputacijsku štetu Vladi. Predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je u emisiji “Otvoreno” na HRT-u da je novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Ivan Paladina u eklatantnom sukobu interesa zbog vlasništva 10% u tvrtki Kupari, a jednom drugom prilikom rekao je i da će, padne li Paladina, morati otići i Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković već se neko vrijeme spominje kao čovjek koji bi mogao naslijediti Plenkovića, a u igri za novog šefa neki bi voljeli vidjeti i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, sada jednog od četvorice potpredsjednika stranke. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Toga se, izgleda, boje i u vrhu HDZ-a gdje već traje rat sukobljenih frakcija za prevlast. Kao jedan od onih koji bi mogao “presuditi” Vladi i Plenkoviću spominjao se osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić. Izvori bliski slavonskoj struji HDZ-a tvrdili su čak da bi Anušić bio spreman odbiti poslušnost Plenkoviću i utjecati na osam zastupnika u Saboru odluči li Plenković smijeniti ministricu Natašu Tramišak, koja dolazi iz kvote slavonskog HDZ-a i to zahvaljujući izvrsnim izbornim rezultatima.

Međutim, izvori bliski toj slavonskoj HDZ-ovoj struji tvrde da suprotstavljene HDZ-ove grupacije žele zapravo iskoristiti Anušića u borbi protiv Plenkovića te ga pokušavaju predstaviti kao glavnog “rušitelja”.

“Anušić ne manipulira i ne želi rasturati niti rušiti Vladu i Plenkovića. On je samo jedan od onih koji strahuje što će se dogoditi ako Vlada sama padne, pod pritiskom afera. Isključivo u tom slučaju on bi mogao razmatrati eventualnu kandidaturu za predsjednika stranke, ali on ni u kojem slučaju ne želi biti taj koji će rušiti Vladu. Morate znati da onaj tko to bude napravio, a to zna i Anušić, taj ne može biti novi predsjednik stranke. Zato Anušić tu ulogu neće uzeti na sebe. On niti želi rušiti niti želi biti neki remetilački faktor niti destruktivac. On će svoj posao napraviti pošteno i odradit će ga do kraja kako je i rekao. Može jedino otvoreno reći svoje mišljenje o tome slaže li se s nekim potezima premijera ili ne, kao što je to i do sada otvoreno radio”, tvrdi izvor blizak vrhu HDZ-a i slavonskoj stranačkoj struji.

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić jedan je od potencijalnih kandidata za preuzimanje stranke, ali izvori iz slavonskog HDZ-a tvrde da on nema namjeru rušiti Plenkovića i da mu suprotna frakcija tako podmeće. FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

U međuvremenu su izvori iz stranke Nacionalu otkrili da bi jedan drugi dio slavonskog HDZ-a, kao i dio zagrebačkog HDZ, na mjestu novog predsjednika stranke želio vidjeti mladog Karla Resslera, HDZ-ova zastupnika u Europskom parlamentu. Ressler je tijekom proteklih nekoliko mjeseci dodatno intenzivirao svoje javne istupe pa su ljudi bliski vodstvu stranke i to protumačili kao njegovo pozicioniranje za kandidaturu i početak svojevrsne kampanje. Prošlog je tjedna boravio i u Osijeku gdje se sreo s Ivanom Anušićem. No kako tvrde izvori iz slavonskog HDZ-a, Anušić i Ressler nisu ni u kakvom dogovoru. Dapače, prema tvrdnjama tog izvora, Anušić je jedan od onih koji smatraju da je Ressler premlad i preneiskusan da bi uopće kandidirao za vodeću funkciju u stranci i državi.

“Taj dečko je u redu, ali ako će on preuzeti Hrvatsku demokratsku zajednicu u budućnosti, to bi značilo totalni rebrending stranke koji je na kraju krajeva i potreban, ako pogledate sve ovo što se događalo. Međutim, mislim da Ressler to ne može, da on još mora odrastati, puno još imati iza sebe godina i utakmica da bi mogao preuzeti HDZ. Dakle, moje je mišljenje da to ne može proći”, tvrdi taj izvor.

‘Ogromni su korupcijski skandali unutar Vlade i ti skandali neće više moći prolaziti na način: smijeniš jednog ministra, idemo dalje. Doći će do situacije da će Vlada doći do svog kraja’, kaže izvor iz HDZ-a

Istovremeno, smatra, budući zametak onih koji žele voditi stranku je na drugoj adresi:

“To su Gordan Jandroković i Oleg Butković. Ne kažem da su oni u ovom trenutku u nekom komplotu, da su zajedno, da nešto dogovaraju, ali i jedan i drugi to žele biti. I jedan i drugi, zahvaljujući cijeloj ovoj situaciji, šute i čekaju svoj trenutak. Istovremeno puštaju da ‘bitke’ s Plenkovićem vodi Anušić koji je u toj cijeloj priči jedini isturen u javnosti i jedino se za njega tvrdi da hoće rušiti Plenkovića, da će puknuti, izgubiti živce i početi razdrmavati cijelu priču oko HDZ-a i Vlade. Njega se tu pokušava izvući na čistinu da on to napravi. Da bi se onda slagala potpuno nova priča jer je jasno da on ako sruši Vladu, više ne može igrati ozbiljnu ulogu u HDZ-u jer mu HDZ to nikad ne bi oprostio. Ako nekom uzmete Upravno vijeće, to HDZ nikada ne oprašta. Ako netko padom HDZ-a zbog vas ostane bez svoje pozicije, vi više niste prijatelj, već neprijatelj te stranke. To svima mora biti jasno.”

Izvori iz HDZ-a tvrde da se u kontekstu borbe za utjecaj u stranci i pripreme za odlazak Plenkovića razbuktao i sukob između osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i Milijana Brkića jer Brkić, tvrdi se, naveliko obilazi teren i agitira protiv Anušića. Izvori iz HDZ-a smatraju da Brkić to radi zato što se upravo njega spominje u kontekstu afere s tvrtkom Omega Software zbog koje je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, kako je sama potvrdila, primala prijetnje. Tu aferu otkrio je prije nekoliko tjedana Nacional, a visoki izvori iz jedne od uprava u Ministarstvu tvrdili su da je Brkić u svibnju prošle godine od ministrice Nataše Tramišak tražio da primi na razgovor predstavnike tvrtke Omega Software kojoj je u srpnju 2021. istjecao ugovor s Ministarstvom. Moguće da je Brkić protiv Anušića na terenu počeo agitirati zato što ga je Nataša Tramišak, za koju se smatra da je odana Anušiću, na kraju odbila primiti na sastanak, a tvrtki Omega Software nije produžila ugovor.

Nakon imenovanja ministra Ivana Paladine i otkrića o njegovoj enormnoj imovini i ruskim vezama, premijer Andrej Plenković ponovno se našao u središtu afere zbog načina odabira najbližih suradnika. FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

No sada se, izgleda, Brkić pokušava politički aktivirati. Jedan od Nacionalovih izvora bliskih slavonskoj struji HDZ-a tvrdi:

“ Brkić ide po terenu, obilazi ljude s kojima je još uvijek dobar i komunicira, a temeljni zadatak mu je da pljuje po Anušiću. Očito želi Anušića anulirati kako bi nakon toga imao otvorena vrata za povratak u vrh. Jer Brkić jako dobro zna da Anušić neće saditi tikve ni s njim ni s Tomislavom Čuljkom, s kojim je on sada u prisnim i bliskim odnosima. I oni znaju da u slučaju eventualnog Anušićeva preuzimanja HDZ-a, za njih tamo mjesta nema. Njihova revitalizacija unutar stranačke hijerarhije i povrat njihova utjecaja mogući su samo ako se riješe Anušića. A to pokušavaju na raznorazne načine, uključujući i kroz pojedine desničarske medije u kojima imaju određeni utjecaj i kontrolu.”

Taj izvor tvrdi da se Brkić i njegova struja, a riječ je o ljudima iz nekadašnjeg kruga Tomislava Karamarka, sada ponovno okupljaju i da žele imati svog kandidata za predsjednika stranke i preko njega povratiti svoj utjecaj u stranci, a da im Anušić na toj poziciji ne odgovara jer su se odavno razišli. Anušić je navodno Brkiću prenio i neke izravne i oštre poruke te mu je čak rekao da je “nedostojan pozdrava kojim inače pozdravlja”.

Izvori iz HDZ-a tvrde da Milijan Brkić, bivši zamjenik predsjednika stranke i bivši potpredsjednik Sabora, intenzivno obilazi teren i želi vratiti svoj utjecaj u HDZ-u. FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Izvori iz slavonskog HDZ-a tvrde da bi Brkić i njegova ekipa kao svog kandidata najradije vidjeli Butkovića, ali da Anušić u takvoj situaciji neće mirno stajati sa strane i promatrati.

“Anušić je isključivo fokusiran na što jaču Slavoniju kao strateško područje Hrvatske koje je desetljećima zapušteno i zanemareno. Jedini scenarij u kojem bi on išao u kandidaturu za predsjednika stranke je ako neće imati drugog izbora. Znači, on ne puca na poziciju predsjednika stranke, ali je svjestan činjenice da trenutno nitko ne zna kuda će nas ova situacija odvesti. A možda nas odvede do toga da će on morati biti taj koji će morati preuzeti tu ulogu i neće moći reći: ne znam, ne želim, baš me briga ili nije to moj posao. A ono što se danas nudi u HDZ-u za eventualnog predsjednika stranke su Jandroković, Butković i taj Ressler koji se spominje. A Ressler je premlad i preneiskusan, ne poznaje teren ni ljude, on je europarlamentarac u prvom mandatu, bio je kod Plenkovića u uredu i ništa više”, ističe taj izvor.

Drugi izvori iz stranke smatraju da priča s Resslerom i svim ostalim kandidatima koji se spominju samo služi da bi se “zameo pravi trag”:

“Očito je da svi oni traže svog kandidata. Njihov kandidat u ovoj priči možda i nije Butković, možda nije Jandroković, možda je sve to mamac. Možda je to samo lažni trag koji se pokušava ostaviti. Ali ja smatram da će najozbiljniji kandidat u toj cijeloj priči biti Butković. Znate zašto? Zato što je Butković na nagovor Vase Brkića već trebao biti kandidat za predsjednika stranke umjesto Mire Kovača. Na prošlim unutarstranačkim izborima kandidat nije trebao biti Kovač, nego Butković. A Butković je sa svima dobar, znate onu, sa svima ufino, s nikim iskreno, što kažu Dubrovčani. I on će vam biti prihvatljiv i jednima i drugima. Ali ono što je najbitnije, bit će prihvatljiv Vasinoj ekipi koja još uvijek čeka na stand byju i čeka znak za pokret. I tu će vam biti najviše okršaja. Tu će se bitka voditi.”

‘Ressler bi čak mogao biti želja Plenkovića. On Anušića ne želi, a ni Butkovića, s Jandrokovićem i Božinovićem davno se razišao i nema na koga više pikirati. A i dosad je pikirao na nekog klinca’

Kad je riječ o Ressleru, jedna stranačka struja smatra čak da bi on mogao biti Plenkovićev kandidat, iako su njih dvojica u svojevrsnom sukobu. To tumače time da Plenković naprosto nema nikog drugog koga bi mogao podržati. Jedno vrijeme je kao Plenkovićev kandidat slovio Josip Aladrović, ali je taj plan propao nakon što je “upao” u aferu s Horvatom. Na pitanje zašto bi Plenković birao svog nasljednika, taj izvor kaže:

“Vidite, Ressler bi čak mogao biti i želja Plenkovića. On Anušića ne želi, ne želi ni Butkovića, s Jandrokovićem i Božinovićem davno se razišao, on nema na koga više pikirati. A on je i do sada svaki put sa svojim kadroviranjam uvijek pikirao na nekog klinca. Na kraju krajeva, on je Resslera stavio da mu nosi listu za EU parlament. Plenković nema koga ostaviti iza sebe, a dolazi trenutak njegova odlaska iz Hrvatske i on to zna. I on mora nekoga ostaviti, u amanet mu mora ostaviti HDZ, a po meni je jedino logično i sljedivo da nakon njega ide mali Ressler kojeg je on gradio cijelo vrijeme, školovao ga i pripremao. Međutim, Ressler je još na mliječnoj prehrani.”

Zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu Karla Resslera, unatoč tome što ima samo 32 godine, u dijelu slavonskog i zagrebačkog HDZ-a vide kao najboljeg kandidata za preuzimanje stranke nakon Plenkovića, a on je već intenzivirao svoje stranačke aktivnosti te je prošloga tjedna posjetio i Osijek i susreo se sa županom Anušićem i mladim gradonačelnikom Ivanom Radićem. FOTO: Josip Regovic/PIXSELL, Facebook

REAKCIJA: Omega Software: ‘Ni Milijan Brkić nije radio pritisak prema ikome, a kamoli prijetio’

„U tjedniku NACIONAL je 19. travnja 2022. objavljen članak pod naslovom „SUKOBLJENE FRAKCIJE HDZ-a u bitku za novog šefa guraju Jandrokovića, Butkovića, Anušića i Resslera“ u kojem su iznesene netočne informacije koje štete poslovnom ugledu društva Omega Software d.o.o.

Društvo Omega Software d.o.o., njegovi zaposlenici, a niti itko treći u njegovo ime, pa tako niti spomenuti Milijan Brkić nisu radili pritisak bilo koje vrste prema ikome, a kamoli prijetili ikome, osobito ne ministrici Nataši Tramišak te se ujedno oštro opovrgavaju takvi navodi kao neistiniti.

Navodi o tobožnjim prijetnjama koje bi bile povezane s društvom Omega Software i ugovorima koje je to društvo imalo odbacuju se u cijelosti kao neistiniti, a opetovanim iznošenjem takvih netočnih navoda unatoč ranije zaprimljenim demantijima se bez ikakvog temelja, sustavno i u očiglednoj namjeri nanošenja štete, društvo Omega Software povezuje s kaznenim djelima te se narušava poslovni ugled i integritet društva koje već više od 20 godina uspješno posluje na IT tržištu.

Omega Software d.o.o.“

Komentiraj