SUKOBI U MOSULU: Iračke snage osvojile most al Hurija

FaH

Iračke snage koje podupire SAD u ponedjeljak su osvojile mosulski most al Hurija koji s juga vodi do centra starog grada koji drže militanti Islamske države, rekao je vojni izvor.

Most al Hurija drugi je most u gradu koji su osvojile iračke snage, nakon što su osvojile most smješten južnije, u ofenzivi na zapadni Mosul koja je počela 19. veljače.

“Zapadni kraj mosta pod našom je kontrolom”, rekao je viši vojni predstavnik za medije u sklopu postrojbe Brzi odgovor, elitne postrojbe ministarstva unutarnjih poslova zadužene za područje duž rijeke Tigris.

Svih je pet mosulskih mostova  preko Tigrisa uništeno  ali njihovo zauzimanje i popravak pomoći će u ofenzivi protiv militanata, koji drže taj grad na sjeveru Iraka od 2014.

Iračke snage oslobodile su istočnu stranu Mosula u siječnju nakon 100 dana borbi i 19. veljače počele su napad na područja zapadno do Tigrisa.

Poraz IS-a u Mosulu bit će slom iračkog krila kalifata koji je na dijelovima Sirije i Iraka proglasio džihadistički vođa Abu Bakr al Bagdadi 2014.

Bagdadi je proglasio kalifat u mosulskoj velikoj džamiji Nuri u starom gradu koji je još u rukama džihadista.

Komentiraj