Sukobi policije i prosvjednika u Bejrutu drugu noć zaredom

Sukobi su izbili u nedjelju,  drugu noć zaredom u središtu Bejruta između prosvjednika i sigurnosnih snaga koja je na okupljene ispalila suzavac.

Stotine ljudi vratile su se prosvjedovati u središtu glavnog libanonskog grada unatoč tomu što su prethodnu noć u sukobu ozlijeđeni deseci osoba.

Val demonstracija u glavnom libanonskom gradu protiv vladajuće elite, novih poreza i rasta troškova života traje od 17. listopada.

Velik broj interventnih i temeljnih policajaca ponovno je u nedjelju bio raspoređen u Bejrutu gdje su prosvjednike koji su ostali na ulicama rastjerali suzavcem i vodenim topovima.

Prema agenciji Reuters sigurnosne snage u subotu navečer progonile su demonstrante, tukle ih, ispaljivale gumene metke, a neke od njih privodile.

Prosvjednici su na policiju bacali kamenje i pokušavali probiti čelične barijere kojima je blokiran ulaz u parlament i sjedište vlade.

Otkako su prosvjedi potaknuli bivšeg libanonskog premijera Saada al-Haririja da podnese ostavku krajem listopada, glavne libanonske stranke ne uspijevaju se dogovoriti o novoj vladi, usprkos najgoroj ekonomskoj krizi od završetka dugotrajnog građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990.

Nemiri su izbili širom Libanona iz nagomilanog bijesa zbog sve većih troškova života, novih poreznih planova te sektaških vođa koji su dominirali zemljom od građanskog rata. Prosvjednici optužuju političku klasu da muze državu u svoju korist kroz mreže pokroviteljstva.

Libanonu je hitno potrebna nova vlada kako bi ga izvukla iz krize. Strani donatori kažu da će pomoći tek kada zemlja dobije vladu sposobnu provesti reforme.

 

Komentiraj