Najmanje je 21 civil poginuo u nedjelju u bombardiranju tržnice na području pod kontrolom Al Kaide i savezničkih skupina u Siriji, gdje su stotine civila pobjegle iz džihadističkog uporišta koje opsjedaju snage koje se bore protiv IS-a.

Usprkos petogodišnjem ratu, 280.000 mrtvih i milijunima izbjeglica, Sirija je i dalje “daleko od bilo kakvih izgleda” za prekid sukoba, ocijenio je predsjednik Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) Peter Maurer.

U Idlebu, glavnom gradu istoimene pokrajine koju kontroliraju moćni sirijski ogranak Al Kaide i savezničke skupine, “vojni zrakoplovi su počinili pokolj ubivši najmanje 21 civila, među kojima petero djece, na gradskoj tržnici”, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

SOHR nije mogao potvrditi jesu li napad izveli ruski ili zrakoplovi sirijskog režima.

To područje od ožujka 2015. nije pod kontrolom Damaska i svakodnevno je na meti udara režima i njegova saveznika Rusije.

Pokrajina Idleb, na granici s Turskom, u rukama je “Osvajačke vojske”, koalicije koju uglavnom čine Fronta al Nusra (Al Kaida), druge džihadističke skupine i islamistički pobunjenici. Redovito je na meti smrtonosnih zračnih udara.

Komentiraj