Sanjin Strukic/PIXSELL

SUKOB OKO HNB-a: Zastupnici Mosta i SDP-a napustili sabornicu i srušili kvorum

Zastupnici MOST-a i koalicije Hrvatska raste napustili su sabornicu, čime je u Saboru od 118 ostalo tek 56 zastupnika što nije dovoljno za kvorum koji je potreban za izglasavanje zakona. Sabornicu su napustili prije glasanja o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Saborski zastupnik MOST-a Ivan Kovačić zatražio je stanku na što mu je predsjednik Sabora Reiner kazao da po Poslovniku to ne mogu učiniti, te kako se po Poslovniku ne može u tijeku glasanja tražiti stanka.

Zastupnik Kovačić želio je znati zbog čega se na dnevnom redu današnje sjednice Sabora nije našla točka o Izvješću Hrvatske narodne banke o polugodišnjem izvješću za 2014. godinu.

“O tome nije moguće raspravljati jer su neki zastupnici, u tijeku rasprave o Izvješću, tvrdili da treba prihvatiti ili odbaciti izvješće, a drugi da izvješće treba samo primit na znanje. Upravo zbog toga ćemo to pitanje uputiti Odboru za Ustav, pitanja poslovnika i plitički sustav, da odgovori i da da meritorno mišljenje. Kad dobijemo odgovor Odbora za Ustav poslovnik i politički sustav stavit ćemo to na dnevni red za glasanje”, kazao je predsjednik Sabora, Željko Reiner.

Ivan Kovačić potom je pitao tko je to zatražio, na što je predsjednik Sabora odgovorio kako je on to zatražio, a potom se ispravio te naveo kako će to zatražiti. Na to su saborski zastupnici MOST-a i koalicije Hrvatska raste počeli napištati sabornicu.

“Mi nismo završili glasanje”, kazao je predsjednik Sabora, no više ga nitko nije slušao. Nastavak sjednice održat će se 15. ožujka u 9.30 s točkom prijedloga proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, javlja dnevnik.hr .

Komentiraj