Sukob oko Burčula: “Ministar Banožić sigurno neke odluke ne donosi na svoju ruku bez odobrenja Plenkovića”

Novinarka Rozita Vuković iz Jutarnjeg lista i Ivan Hrstić s N1 Televizije komentirali su u Točki na tjedan aktualne teme.

Sukob predsjednika Republike i predsjednika Vlade oko umirovljenja brigadira Elvisa Burčula u fokusu je javnosti posljednjih dana.

Vuković kaže kako misli da je, s obzirom da se radi o brigadiru postrojbe koja čuva predsjednika, ministar trebao razgovarati s Milanovićem.

“Mislim da  je u prvom redu to sukob Milanović – Plenković. Banožić sigurno neke odluke ne donosi na svoju ruku i bez odobrenja Plenkovića”, govori Vuković.

Hrstić kaže da je ovo “nastavak pretjeranog bombardiranja između dva brijega”.

“Čini mi se da Plenković ipak malo pere ruke od Banožića iz čega zaključujem da ipak nije bio upućen u sve razine ove priče. Hoće li neki brigadir ostati dva mjeseca duže ili neće prije odlaska u mirovinu , nije baš nešto čime bi se premijer trebao baviti. Ovdje se dogodilo nešto veće od onog što se na površini vidi, a to je ponašanje Glavnog stožera.

Milanović je nominalno vrhovni zapovjednik i u ratu i u miru, on u miru ne može izravno zapovijedati bilo kojem vojniku. Njemu je u miru posrednik ministar. Glavni stožer se našao u situaciji da mora birati hoće li slušati ministra ili predsjednika”, govori Hrstić.

“Ne treba imati pamćenje zlatne ribice”

On podsjeća da su i ranije predsjednici bili u sukobu s vladama zbog neslaganja oko toga tko upravlja vojskom.

“Zastrašujuće je da je Glavni stožer, ne samo stavljen u situaciju da bira, nego su odabrali. Odabrali su nezakonito rješenje”, govori. Dodaje i da Glavni stožer nema pravo propitivati ministrovu odluku nego je izvršiti.

“Oni su izabrali slušati zapovijed vrhovnog zapovjednika koji ne može donijeti tu odluku bez suglasnosti ministra”, govori dodajući da je sreća što je u pitanju nevažno pitanje, ali da sutra može biti i važno.

Kaže i da ovakva stvar možda jest nevažna na nacionalnoj razini, ali da nipošto nije nevažna kad govorimo o pojedincu te da se mora pohvaliti Milanovića što se uživio u ulogu zapovjednika vojske i da zaista brine o uvjetima u kojima vojska radi.

Ipak, “ne treba imati pamćenje zlatne ribice” govori Hrstić i dodaje da se prema mnogim zapovjednicima ponašalo na ovakav način u vrijeme Milanovićeve Vlade, donosi u nedjelju N1.

Komentiraj