Saborski Odbor za izbor i imenovanja u iduću će srijedu i četvrtak, 27. i 28. rujna razgovarati sa 34 kandidata koji ispunjavaju uvjete za predsjednika i članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na javni poziv, koji je Odbor raspisao u kolovozu prijavilo se 37 kandidata, od kojih njih 34 ispunjava uvjete, rečeno je u srijedu na sjednici Odbora. Među onima koji  ispunjavaju uvjete najviše je pravnika -15, potom ekonomista – pet, te politologa – četiri), više je žena, njih 18, nego muškaraca, kojih je 16.

Formalni uvjeti za izbor u Povjerenstvo su hrvatsko državljanstvo, visoka stručna sprema, s tim da predsjednik mora biti pravnik s pravosudnim ispitom, najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknuti rezultati rada, neosuđivanost za kaznena djela. Uvjet je i da članovi Povjerenstva nisu u političkoj stranci pet godina do dana kandidiranja. Mandati predsjednika i članova Povjerenstva traju pet godina i mogu biti birani najviše dva puta.

Za još jedan, drugi mandat prijavilo se cijelo aktualno Povjerenstvo – predsjednica Dalija Orešković, članovi Tatijana Vučetić, Davorin Ivanjek, Branka Lukačević-Gregić te Boris Spudić.

U Povjerenstvo žele i Aleksandra Jozić-Ileković, bivša potpredsjednia Državnog izbornog povjerenstva (DIP), bivša ministrica Bernardica Juretić Rožman, sveučilišna profesorica Antonija Petričušić, GONG-ovci Duje Prkut i Dragan Zelić.

Komentiraj