HINA /Zvonimir KUHTIĆ

SUKOB INTERESA Pokrenut postupak protiv Zdravka Marića

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, odlučilo je u četvrtak kako neće pokrenuti postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Predmet je bio doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti. U prvom semestru Predsjednica je upisala četiri predmeta, od čega su tri ocijenjena, a jedan joj je priznat otprije s magistarskog studija. U drugom semestru upisala je tri predmeta, od čega su joj dva predmeta priznata iz magistarskog studija, a jedan je položila. U trećem semestru upisala je dva predmeta, od kojih joj je jedan priznat otprije, a jedan je položila. Predsjednica je uredno upisala i četvrti semestar. Povjerenstvo je dobilo uvid i o uplatama školarine Predsjednice, a fakultet je izvijestio Povjerenstvo i da je Grabar Kitarović prisustvovala na 80 posto potrebnih predavanja, no nisu dobili evidencijsku listu kao dokaz, prenosi Dnevnik.hr.

Povjerenstvo je predložilo novčanu kaznu od šest tisuća kuna za ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. Ustanovljen je nerazmjer u isplaćenom bonusu (168.000 kuna) suprugu koji radi u Ini, odnosno izostanak prijave tog bonusa u imovinskoj kartici potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić. Predsjednica Povjerenstva podsjetila je da je Dalić isticala da su podaci o bonusu poslovna tajna te da nije dobro razumjela upute iz obrasca prilikom popunjavanja podataka.

Postupak se neće provesti protiv bivšeg SDP-ovog saborskog zastupnika Tihomira Jakovine, koji je prije isteka roka od 12 mjeseci od odlaska s ministarskog mjesta postao predsjednik Uprave trgovačkog društva Aspira. Povjerenstvo preporučuje da se predmet proslijedi DORH-u.

Povjerenstvo odlučuje i o slučaju bivšeg direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Gorana Bradića, zbog povezanog odnosa s bivšim potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom. Povjerenstvo je predložilo kaznu od pet tisuća kuna za Bradića, ali nije utvrdilo nikakav utjecaj Petrova na Bradića.

Povjerenstvo je predložilo i da se postupak protiv saborskog zastupnika SDP-a Borisa Lalovca ne pokreće.

Povjerenstvo je u slučaju ministra financija Zdravka Marića utvrdilo da je bilo nekoliko prijava i predlažu sljedeće odluke:

1. po pitanju da je pokrenuo poreznu reformu, izmjene zakona i pravilnika, zbog Agrokora , da se ne pokrene postupak. Prijedlog je usvojen i postupak se ne pokreće.

2. da je pravilno postupio kad se izuzeo iz odobravanja kredita Jamnici, Ledu, Belje, Pik Vrbovec. Povjerenstvo je odlukom potvrdilo isto nakon rasprave.

3. da se pokrene postupak jer je sudjelovao na sastanku s Todorićem (zajedno s Plenkovićem, Dalić i Petrovom), jer je mogao u toj situaciji biti nepristran , propustio ocuvati dignitet i vjerodostojnost. Utvrđivanju toga doprinjelo je očitovanje Petrova koji je Povjerenstvu rekao da je Marić na sastanku iznosio moguća rješenja , kako da se država uključi i kako da se osigura likvidnost, dok je Dalić tvrdila da nije iznosio stavove niti prijedloge. Povjerenstvo je odlukom i potvrdilo pokretanje postupka u ovom slučaju protiv ministra Marića

4. da se Marić očita u roku 15 dana. Povjerenstvo je odlukom potvrdilo da se Marić mora očitati u navedenom roku.

Komentiraj