Njemačka televizija ARD objavila je prilog o sukobu Hrvatske i Slovenije oko granice u Piranskom zaljevu. Cijelu su situaciju opisali kao ‘lakrdiju s potencijalom konflikta’.

ARD je isplovio s hrvatskim ribarom Ecijom Kocijančićem, kojega je pratio tijekom ribolova. Njemački je novinar grotesknom nazvao scenu u kojoj brod hrvatske policije, koji prati ribare u Savudrijskoj vali, blokira manji brod slovenske policije, koja čuva svoje teritorijalne vode i tvrdi da hrvatski ribari love u Sloveniji.

Novinar u prilogu navodi kako slovenskoj policiji, nakon više pokušaja, preosztaje jedno megafonom upozoriti ribare da napuste slovenske teritorijalne vode, a protivnom će platiti visoku novčanu kaznu, prenosi Index.

ARD je razgovarao i s Alenom Klabotom iz istarske policijske uprave, koji je rekao da se hrvatska policija samo drži uputa Vlade, koja smatra da granica ide sredinom Piranskog zaljeva.

ARD je razgovarao i s državnom tajnicom iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Andrejom Metelko Zgombić, koja je kazala da Slovenija ima pretjerane, pa i ekstremne teritorijalne zahtjeve, što je godinama sprečavalo postizanje zadovoljavajućega bilateralnog sporazuma. Slovenski ministar vanjskih poslova, Karl Erjavec, za ARD je, pak, rekao da je Slovenija sada u situacoiji da ‘mora braniti međunarodno pravo, principe pravne države i europsko pravo’

Komentiraj