Predsjednik HNS-a Davor Šuker održao je u subotu konferenciju za novinare, nakon smjene Ante Čačića s mjesta izbornika hrvaske nogometne reprezentacije. ‘Vatreni’ su sinoć, podsjetimo, protiv Finske odigrali 1:1, a u Ukrajini im prolazak u playoff garantira samo pobjeda. Šuker je na pressici obznanio da je novi izbornik Zlatko Dalić, koji će reprezentaciju voditi u ponedjeljak protiv Ukrajine u Kijevu.

“Bila je to jednoglasna odluka Izvršnog odbora. Bila je to duga i burna noć, četiri imena su bila u igri, a odluka je pala na Dalića. Priključit će se u zračnoj luci i ide s nama u Ukrajinu”, rekao je na konferenciji Šuker dodajući da im je ‘nit vodilja’ pri biranju novog izbornika bila ta da je on iz Hrvatske.

Novinare je, očeivano, zanimalo i je li Dalić rješenje samo za utakmicu protiv Ukrajine, ili i dugoročno. “Čekajmo da vidimo kako ćemo završiti kvalifikacije, a onda ćemo razgovarati o tome je li on za jednu utakmicu ili će i dalje voditi reprezentaciju. On je prihvatio ponudu odmah i sjeo u automobil”, odgovorio je Šuker. Naglasio je da su razgovarali s igračima. “Oni su profesionalci i igrat će maksimalno kao i do sada”, kazao je.

Upitan za komentar o atmosferi oko reprezentacije, predsjednik HNS-a je odgovorio: “Najvažnije je da smo u igri za play-off. Treba dati sve od sebe, poginuti na travnjaku. Idemo junak na junaka. Sve su opcije otvorene. Vidjeli ste da se od Ukrajine nešto desilo, ali ne bih sad javno to otvarao.”

Šuker je poželio sreću novom izborniku Daliću, navodeći da će i on i igračiu dati sve od sebe da se iz Ukrajine vrate s pozitivnim rezultatom. Od Čačićevih pomoćnika, ostaje samo trener vratara Marijan Mrmić. “Ako je šok terapija, onda jedino Mrmić kao trener vratara može sjediti uz njega”, kazao je dodajući da su se odlučili za promjenu jer nešto nije valjalo. Hrvatska je, naime, u posljednje četiri utakmice uzela samo dva boda i izgubila vodeće mjesto u skupini.

“Ukrajina je možda papirnati favorit, no vjerujem da ćemo zabiti taj jedan gol koji će nas odvesti u dodatne kvalifikacije”, rekao je Šuker koji nije izbjegao ni novinarsko pitanje osjeća li se, kao predsjednik HNS-a, odgovoran za ovakvu situaciju.

“Mi smo kao savez uvijek odgovorni jer smo postavili Čačića na mjesto izbornika. Nakon završetka ciklusa ćemo razgovarati o svemu, idu i izbori i vidjeti ćemo što kažu skupštinari koji će glasati. Idemo prvo obaviti Ukrajinu pa ćemo onda vući daljnje poteze”, zaključio je Šuker.

Komentiraj