Šuica: Ubrzati proces šestorici Hrvata iz BiH pred ICTY-em

: Grgo Jelavic/PIXSELL

HDZ-ova europarlamentarka i voditeljica hrvatskog izaslanstva Europske pučke stranke Dubravka Šuica izrazila je, u govoru pred Europskim parlamentom, zabrinutost zbog jedanaestogodišnjeg sudskog procesa koji se protiv šestorice Hrvata iz BiH vodi pred Haaškim tribunalom (ICTY) te zatražila njegovo ubrzanje kako bi se zadovoljila pravda i pravičnost.

U priopćenju dostavljenom u četvrtak medijima u BiH iz grupacije EPP-a u Europskom parlamentu navodi se da se Šuica obratila na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta i ukazala na dugotrajnost postupka pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne.

“Kao potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu osjećam se pozvanom na ovom mjestu izraziti zabrinutost zbog dugotrajnosti postupka. Od dragovoljne predaje ‘šestorke’ Haagu prošlo više od 11 godina, a ovaj sudski proces postao je jedan od najduljih sudskih procesa na prostoru bivše Jugoslavije”, istaknula je europarlamentarka Šuica.

Prije više od dvije godine Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je prvostupanjsku presudu šestorici bivših dužnosnika kojom ih je proglasio odgovornim za navodni zajednički zločinački pothvat, pripajanja dijela bosanskohercegovačkog teritorija Hrvatskoj i zločine nad Bošnjacima.

“Međunarodni kazneni sud u Haagu osnovan je s ciljem uspostave istine i održavanja mira, a želim vjerovati da će u procesu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljaka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića pravda i istina biti zadovoljene te da će presuda biti izrečena brzo,” istaknula je Šuica u govoru.

Pri tome je ocijenila kako su vojne operacije u Hrvatskoj i BiH tijekom 1995. godine stvorile preduvjete za završetak rata i uspostavu mira, te da je uzrok rata u Hrvatskoj i BiH “Miloševićeva velikosrpska politika, čije su posljedice Srebrenica i Vukovar, najveći zločini od Drugog svjetskog rata u Europi”.

Komentiraj