Suglasnost skupštine ZG Holdingu na zaduživanje revolving kreditima

FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova dali suglasnost  Zagrebačkom  holdingu na dugoročno zaduživanje revolving kreditima u iznosu od 250 milijuna kuna, za refinanciranje postojećih revolving kredita.

Za tu odluku glasovalo je 33 zastupnika, 11 je bilo protiv, a tri suzdržana.

Ta točka je na dnevni red skupštinske sjednice bila stavljena po hitnom postupku.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić predložila je zastupnicima da usvoje taj zaključak zato što određene kredite koji su sa većom kamatnom stopom refinanciraju nižom kamatnom stopom te ne vidi koji bi razlog mogao biti da se ta suglasnost ne da. Istaknula je da se radi o 250 milijuna kuna koje refinanciraju s tri kredita, od 45 milijuna kuna, 55 milijuna kuna i 150 milijuna kuna.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Zvane Brumnić (SDP) rekao je da na jedno pitanje nije odgovoreno, a trebalo je biti – zašto je bio podignut prvi kredit, što je s njime napravljeno te zašto danas idu u refinanciranje tog kredita, odnosno zašto taj kredit nije vraćen.

“Podržavati ovo vaše famozno zaduženje neovisno što je pod navodnicima kamata dobra, ako ne znate u što ćete potrošiti novce, ako te novce uporno trošite nerealno na, čovjek bi rekao, isplate plaća, božićnica i sličnih stvari što čitamo danas po novinama, a ne u unaprjeđenje poslovanja, onda ja stvarno ne vidim logiku da vam Gradska skupština da odobrenje”, ustvrdio je Brumnić.

Pročelnica Jozić Brumniću je odgovorila da se u materijalima vidi za što se kredit trošio. Naglasila je da su u materijalima popisane sve investicije, svih 250 milijuna kuna.

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) rekao je da točke koje nisu tehničke, a koje dolaze na sjednicu Skupštine po hitnom postupku, a posebice ako se govori o zaduživanju Zagrebačkog holdinga u milijunima kuna, je nešto što oni neće podržavati.

“Ne vidimo razloga da takve stvari dolaze po hitnom postupku, pa čak i ako su dobre za grad. Stvarno ne vidim zašto se takve stvari nisu mogle pripremiti ranije. I dok nemamo vremena da se pripremamo za točke o kojima trebamo odlučivati, ne možemo takve stvari podržati”, rekao je Tomašević.

Gradska skupština dala je suglasnost Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje u iznosu od 45 milijuna kuna kod Raiffeisen banke, na rok od 36 mjeseci, uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 1,25 posto, denominacija HRK uz valutnu klauzulu, način korištenja po revolving principu s krajnjim rokom od 36 mjeseci, uz naknadu za odobrenje u iznosu od 0,10 posto i bez drugih troškova. Također, u iznosu od 55 milijuna kuna kod Erste&Steiermärkische banke, na rok od 36 mjeseci, uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 2,45 posto, denominacija HRK, način korištenja po revolving principu s krajnjim rokom od 36 mjeseci, uz naknadu za odobrenje u iznosu od 0,70 posto i bez drugih troškova. Namjera tih revolving kredita je reprogram postojećeg revolving kredita u iznosu od 100 milijuna kuna uz godišnju kamatnu stopu od 3,60 posto, kod Hrvatske poštanske banke.

Zagrebačkom holdingu Gradska skupština je također dala suglasnost za revolving kredit u iznosu od 150 milijuna kuna kod Erste&Steiermärkische banke, na rok od 36 mjeseci, uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 2,45 posto, denominacija HRK, način korištenja po revolving principu s krajnjim rokom od 36 mjeseci, uz naknadu za odobrenje u iznosu od 0,70 posto i bez drugih troškova, s namjenom reprograma postojećeg revolving kredita u iznosu od 150 milijuna kuna uz godišnju kamatnu stopu od 3,70 posto, kod Erste&Steiermärkische Bank.

Komentiraj