nppr.hr

Sudjelujte u javnoj raspravi o Nacionalnom planu protiv raka

Pozivamo Vas da sudjelujete u javnoj raspravi o Nacionalnom planu protiv raka (NPPR), koji je u cijelosti dostupan na mrežnoj stranici www.nppr.hr.

Cilj javne rasprave je otvorenom komunikacijom svih građana Republike Hrvatske i zainteresirane javnosti dobiti najbolji mogući plan protiv raka koji će doprinijeti smanjenu pojavnosti i smrtnosti od te bolesti.

Naime, kad se u maloj zemlji poput Hrvatske u prosjeku svakog dana kod 60 ljudi dijagnosticira rak, jasno je da je stanje alarmantno. Zabrinjava i podatak kako od raka do 65. godine starosti umire više radno aktivnog stanovništva nego od kardiovaskularnih bolesti i ozljeda zajedno. To je samo jedan od pokazatelja kako je važno uključiti cjelokupnu javnost u podizanje svijesti i otvorenu raspravu o nužnosti usvajanja i provedbe Nacionalnog plana protiv raka.

“Važno nam je mišljenje svakog građanina i pozivamo sve da svojim prijedlozima i primjedbama sudjeluju u izradi završne verzije Plana. Javnu raspravu željeli bismo završiti kroz sljedeća dva mjeseca, a Plan bi mogao biti gotov i prihvaćen u proljeće 2019. godine te budžetiran za 2020. godinu”, rekao je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Povjerenstva za izradu i praćenje NPPR-a.

Donošenje i provedba mjera Nacionalnog plana protiv raka, koje uključuju i osnivanje Nacionalne onkološke mreže kao početne točke, pitanje je budućnosti nacije. Krajnji je cilj uz pomoć provedivog, realnog i financijski potkrijepljenog plana pretvoriti rak u kroničnu bolest, izliječiti više od polovice oboljelih, znatno produžiti preživljenje ostalih bolesnika oboljelih od raka te poboljšati kvalitetu života oboljelih i njihovih obitelji.

Komentiraj