Drugi put u povijesti jedan će sudac na istom svjetskom nogometnom prvenstvu voditi otvaranje i finale.

Nakon što je prvi tu čast imao Argentinac Horacio Elizondo na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, u Rusiji će se u povijest upisati i njegov sunrodnjak Nestor Pitana.

Ovaj 43-godišnji profesor tjelesnog odgoja iz Corpusa sudio je prvu utakmicu između Rusije i Saudijske Arabije, a u nedjelju će voditi i dvoboj između Hrvatske i Francuske.

“Oduševljen sam. Taj osjećaj i uzbuđenje mogao bi usporediti s trenutkom kada sam saznao da ću postati otac,” kazao je Pitana.

“San svakog klinca je nastupiti u finalu svjetskog prvenstva, mi smo radili kao tim, uložili smo mnogo energije i truda. Sada želimo završiti posao na najbolji način,” kazao je Pitana kojem će asistirati Hernan Maidana i Juan Pablo Belatti.

Pitana je dodao kako će se za finale pripremati kao i za sve druge utakmice.

“Nećemo promijeniti način pripreme za utakmicu. Bit ćemo vrlo usredotočeni kao i uvijek, to nas je dovelo ovdje,” kazao je 43-godišnji ‘Gaučo’ dodavši: “Sreća je toliko velika da vam ne mogu opisati.”

Za Pitanu će finale biti peta utakmica na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a sudio je i Hrvatskoj i Francuskoj.

“Vatrenima” je sudio dvoboj osmine finala protiv Danske, a Francuzima četvrtfinale protiv Urugvaja. Osim te dvije utakmice i otvaranja, vodio je i utakmicu između Švedske i Meksika (3-0).

Pitana se suđenjem počeo baviti 2007. godine, a tri godine kasnije našao se na Fifinoj listi sudaca. Redovito sudi na Copa America, a na posljednjem SP-u u Brazilu 2014. godine sudio je četiri utakmice.

Komentiraj