Anto Magzan/PIXSELL

SUĐENJE VIDOŠEVIĆU: Premilovac nastavlja svjedočiti u travnju, nakon njega Komerički

Jedan od krunskih svjedoka optužbe na suđenju bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadanu Vidoševiću, Igor Premilovac, u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu odgovarao na pitanja obrane, a njegovi ispitivanje nastavit će se u travnju.

Nakon Premilovca, koji je kao prvi svjedok na sudu potvrdio da je preko svoje inozemne tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune za HGK i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, na klupi za svjedoke trebao bi se, najvjerojatnije krajem travnja, pojaviti marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića navodno povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Dvojica ključnih aktera afere Remorker još su u studenome 2015. priznali sve Uskokove optužbe za izvlačenje novca iz Komore pa su i prije formalnog početka suđenja nakon nagodbe s Uskokom osuđeni na rad za opće dobro, a Premilovac i na povrat nezakonite zarade.

Komerički je uhićen još u listopadu 2013. zajedno s Vidoševićevom suradnicom Zdenom Peternel koju tužiteljstvo tereti da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Detaljno pojašnjavajući model izvlačenja novca iz Komore Premilovac gotovo da i nije spomenuo prvooptuženog Vidoševića, ali je ustvrdio da je preko Komeričkog kojemu je predavao ‘oprani’ novac upoznao Vidoševićevu najbližu suradnicu Peternel.

Premilovac je ispričao kako je jednom prilikom, na nekoj promociji, pitao Peternel što se radi s ‘tolikim parama’, s obzirom da su iz Komore navodno izvukli oko 36 milijuna kuna . “Ona mi je rekla da se s novcem uvijek mogu napraviti lijepe stvari. U tom je kontekstu spomenula i ‘šefa'”, kazao je svjedok. Pritom nije precizirao o kome je riječ, a kako je od višerangiranih ljudi iz Komore najčešće spominjao Peternel upravo su mu njeni odvjetnici postavljali pitanja cijelog trećeg dana njegova sudskog svjedočenja.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a u tom je kraku afere Remorker u konačnici optužen i bivši ministar Božidar Kalmeta te njegovi suradnici.

Komentiraj