SUĐENJE SMILJANI SRNEC: “Ona je latentno agresivna i opsjednuta čistoćom kuće”

Vještaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče Goran Arbanas, specijalist forenzičke psihijatrije i Bogdan Krajačić, profesor psihologije asvjedočili su u pondjeljak u nastavku suđenja Smiljani Srnec, zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić.

“Osoba koja je latentno agresivna kod nje se može očekivati niži prag tolerancije, odnosno lakše će agresivno reagirati u stresnoj situaciji. Za neke stvari koje je sama navela da je napravila, nismo vidjeli u afektivnom izražaju kajanje. Projekcija prebacivanja krivnje znači da neka objašnjenja za postupke ne nalazimo u sebi, nego u drugima”, rekao je vještak.

Dodao je kako je osumnjičena sama navela da je pretjerano opsesivna u održavanju kuće koju je više puta morala čistiti da bi bila zadovoljna čistoćom.

Vještak je Srnec dijagnosticirao disocijalni poremećaj ličnosti. Objasnio je kako poremećaji ličnosti nisu duševne bolesti. “Svaki živi čovjek ima neke osobine ličnosti, kad su one osobito izražene tad ih nazivamo poremećajima ličnosti. Određene karakteristike su odsutnost osjećaja krivnje, osjećaj da ima pravo nešto napraviti pa i kršiti norme, agresivnost može biti dio poremećaja, ali i ne mora. Kod tih osoba u pravilu nije izraženo kajanje, odnosno nalaze opravdanja i racionaliziraju svoje ponašanje”, objasnio je.

Upitan na temelju čega je utvrdio da je Srnec bila ubrojiva, odgovorio je: “Na temelju odsutnosti elemenata koji bi govorili da je u vrijeme počinjenja bila smanjeno ubrojiva. Oni ne utječu na sposobnost razumijevanja djela. Svoja mišljenja smo temeljili na uvidu u spis, naših razgovora i promatranja reakcija”.

Naveo je kako je, prema medicinskim kartonima, od prosinca 1996. godine Srnec uzimala sedative i antidepresive. “Te lijekove je dobivala zbog blažih smetnji, nesanice, anksioznih i depresivnih simptoma koji su nastupali nakon nekih stresnih situacija”, kazao je vještak.

Obrana je, između ostaog, vještaka upitala kakvi su bili odnosi između dvije sestre. “Naveli smo sve u nalazu i mišljenju. Da je odnos u početku bio dobar, ali da se kasnije sestra bolje snašla u Zagrebu na studiju pa su se njihovi susreti prorijedili. Dok su bile mlađe Smiljana je sestri pisala lektiru”, odgovorio je.

“Jasmina je bila u vezi s oženjenim čovjekom koji je trajao dvije godine. Ubrzo je saznala okolina, majka preko ujne. Rekla je i da je čuvala njezinu tajnu. Uvijek su bile jako prisne, sestri je jako pomagala nakon što je rodila kćer”, dodao je.

Srnec se, kazao je vještak, žalila da je otac pio i, zbog alkohola, znao neprimjereno reagirati. Ali, kada im je rekla da je trudna, otac joj je pružio podršku i rekao da će joj pomoći financijski.

Sljedeća rasprava 7. studenog ispitat će vještaka sudske medicine i obducentica i svjedoke optužbe i 14. studenog policijske službenike.

Komentiraj