Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

SUĐENJE PERKOVIĆU I MUSTAČU Fleković zanijekao da je kriminal motiv za ubojstvo Đurekovića

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću za suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u petak je pred Visokim zemaljskim sudom u Muenchenu svjedočio bivši direktor INA-e i predsjednik Izvršnog vijeća SR Hrvatske Petar Fleković ustvrdivši da privredni kriminal nije bio motiv za ubojstvo.

Fleković je na 60. ročištu ustvrdio da u INA-i nije bilo privrednog kriminala koji je, prema optužnici, motiv za ubojstvo Stjepana Đurekovića, koji je do svog odlaska u Njemačku obavljao visoke funkcije u državnoj naftnoj kompaniji.

“Nije bilo kriminala ni u vezi s prodajom derivata niti prodajom cijevi za naftovode”, rekao je Fleković te je ustvrdio da tadašnji član poslovodnog odbora INA-e, Vanja Špiljak, nije bio upleten u malverzacije u toj naftnoj komaniji.

Prema optužnici dvojici pripadnika komunističkih jugoslavenskih i hrvatskih tajnih služba, Stjepan Đureković je ubijen kako ne bi otkrio umiješanost Vanje Špiljka u privredni kriminal što je moglo ugriziti karijeru Vanjinog oca Mike, koji je 1983. postao predsjednik predsjedništva SFRJ. Kako nadalje stoji u optužnici, ubojstvo Đurekovića je izvedeno po nalogu Mike Špiljka.

Fleković je uglavnom svjedočio o navodnom sukobu državnog vrha SFRJ protiv republičkih struktura u Hrvatskoj. On je tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Hrvatske Pavla Gažija optužio da je zajedno sa saveznim ministrom unutarnjih poslova Stanetom Dolancom radio na destabilizaciji Hrvatske.

Dobar dio te strategije destabilizacije je bilo i sijanje optužbi za privredni kriminal u vodećim hrvatskim poduzećima pa tako i INA-i.

 

  • Svjedočenje Flekovića, pogotovo u dijelu kojim se savezne institucije optužuju za provedbu istrage u INA-i, poklapa se sa svjedočenjem Vanje Špiljka koji je pred istim ovim sudom dao iskaz 20. srpnja ove godine.

 

Predstavnik obrane Anto Nobilo rekao je za Hinu kako je današnje svjedočenje Petra Flekovića važno za obranu jer da pobija glavni motiv iz optužnice.

“U kombinaciji sa svjedočenjem Vanje Špiljka jasno je kako motiv iz optužnice ne postoji jer Vanja Špiljak nije bio upleten u privredni kriminal”, rekao je Nobilo.

Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice u procesu, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića Gizele, smatra da je današnji svjedok “još jedan u nizu” svjedoka koji služe otezanju procesa i koji nije poljuljao navode iz optužnice.

“Priča je postala naporna. Najavljivano je opet puno, a ono što smo čuli bio je politički govor s povijesnim osvrtom”, rekao je Pavlović za Hinu. On je ustvrdio kako su tvrdnje da u INA-i nije bilo kriminala apsurdne jer da je “Fleković sam vodio istragu”.

Pavlović je ustvrdio kako je današnji svjedok obrane uhvaćen u laži nakon što je bio konfrontiran s nekim spisima.

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno 15. rujna iskazima daljnjih svjedoka.

Suđenje Mustaču i Perkoviću započelo je u listopadu prošle godine, a prvobitno je trebalo biti okončano krajem travnja ove godine. Prema posljednjim saznanjima, suđenje bi moglo trajati najmanje do proljeća 2016.

Komentiraj