Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta optužen je u slučaju Remorker za izvlačenje milijuna iz Hrvatskih autocesta (HAC), a tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Kalmeta se izjasnio da se ne osjeća krivim, a njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je da “nema niti jednog svjedoka koji bi izravno teretio Kalmetu”. Spomenuo je da to mogao učiniti Josip Sapunar, no on zbog više postupaka na istom sudu ima dealove s DORH-om, tvrdi odvjetnik Vilajtović. Obrana je najavila da će dokazati odsutnost bilo kakvog elementa kaznenog dijela vezano uz ugovaranje snimanja filma “Prometna renesansa Hrvatske”.

Podsjetimo, uoči pripremnog ročišta Kalmeta je novinarima kazao da se veseli suđenju jer na sudu “ne prolazi politikanstvo i kafanske priče” nego “argumenti, činjenice, brojke, svjedoci” koji mu, kako je rekao, idu u prilog.

Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker – Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. Uoči nagodbe priznali su sve optužbe Uskoka koji tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmeta je u međuvremenu optužen i da je narudžbom promidžbenog filma “Prometna renesansa Hrvatske” od marketinške agencije Fimi media, kojoj se sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna. U zasebnom slučaju Fimi media na optuženičkoj su klupi i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ kao prva stranka optužena za korupciju.

Komentiraj