Suđenje Hrvatima u Zambiji počinje u ponedjeljak, Pernar svjedok

U ponedjeljak 8. svibnja počinje suđenje Hrvatima u Zambiji zbog optužbi za navodnu trgovinu djecom, kako doznaju 24sata od članova njihovih obitelji.

Uhićeni su u prosincu prošle godine kad su krenuli s posvojenom djecom prema Hrvatskoj. Zanimljivo je da za vrijeme dok su oni u Zambiji, jedna obitelj iz Hrvatske posvojila je dijete iz DR Konga i dovela ga u Hrvatsku.

A kako se doznaje od obitelji hrvatskih državljana, oni su u šoku jer će tužiteljstvo za svjedoka pozvati Ivana Pernara koji nema apsolutno nikakve veze s njihovim slučajem i potpuno je nejasno da ga zovu za svjedoka.

“Potpuno smo zgroženi činjenicom da će Pernar svjedočiti, a svi vrlo dobro znamo tko je on i nema nikakve veze s našima niti s posvajanjima. Nadamo se da će pravda pobijediti i da ćemo napokon vidjeti našu djecu, braću, sestre. Oni su isto van sebe, žele biti sa svojom djecom, žele vidjeti nas, svoje najmilije, Hrvatska im svima užasno fali”, rekli su članovi obitelji Hrvata koji su već pet mjeseci u Zambiji gdje proživljavaju pravu noćnu moru.

Osmero hrvatskih državljana krajem veljače pušteno je da se brane sa slobode nakon što su u zatvoru proveli ukupno 65 dana. Nalaze se u privatnom smještaju te s nestrpljenjem kao i njihove obitelji čekaju početak suđenja kako bi dokazali zambijskom pravosuđu da su djecu iz DR Konga posvojili legalno, odnosno da imaju pečatirane dokumente o posvajanju potvrđene od suda iz DR Konga, a posvajanje su, kao što je poznato potvrdili i hrvatski sudovi.

Podsjetimo, Visoki sud u Ndoli odobrio je zahtjev Republike Zambije da se predmet u kojem terete osmero Hrvata za navodnu trgovinu djecom prebaci s Općinskog na Visoki sud, tu je odluku donijela sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe, koja je državi odobrila zahtjev da se slučaj ispita na višem sudu.

“Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pozornost, kako u cijeloj zemlji tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo prikladno da se stvar ispita pred Visokim sudom”, stoji u objašnjenju zahtjeva koji je zambijskom Visokom sudu uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni.

U izjavi o zahtjevu podnesenom Visokom sudu u Ndoli, Kombe Sakeni rekao je kako je neizbježno da će zakoni Republike Hrvatske i DR Konga biti predmet razmatranja tijekom rasprave na suđenju.

Sakeni je nadalje u zahtjevu upućenom Visokom sudu naveo da će taj zahtjev biti za opću dobrobit stranaka i da neće nanijeti štetu optuženima.

Zambijski odvjetnik kaže da suđenje pred Visokim sudom traje vrlo kratko, uglavnom se već za tri tjedna izriče presuda, a obranu Hrvata posljednjih mjesec dana intenzivno priprema njihov odvjetnik Gideon Kalandanya.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner