SUĐENJE BIVŠOJ ŽUPANICI Uskok traži izuzeće Ivana Turudića

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/

Suđenje bivšoj SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel nastavlja se u ponedjeljak. Podsjetimo, bivšu županicu očekuje suđenje za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Suđenje je trebalo započeti u petak, ali ono je odgođeno do danas. Sudac Ivan Turudić odgodio ga je jer je tvrtka Lav Auto Popec od koje je bivša županica kupila spornu zgradu za gradnju Hitne otišla u stečaj, a sud to nije znao iako je tvrtka prije pola godine brisana iz registra.

Suđenje je zakazano nakon što je Vrhovni sud u prosincu presudio da sudac Turudić nije mogao odbiti nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.

Nakon što je zagrebački sud odbio Žužićevu nagodbu Uskok je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojega je Vrhovni sud usvojio, ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Spornu odluku sudac Turudić donio je sredinom prošle godine, a kako Uskok na nju nije imao pravo žalbe posljednja pravna mogućnost bila im je zahtjev za zaštitu zakonitosti, izvanredni pravni lijek o kojemu odlučuje Vrhovni sud.

Uskok je zatražio izuzeće suca Turudića jer je odbio nagodbu sa Žužićem, iako je to naredio Vrhovni sud. Nastavak pripremnog ročišta je u 10 sati, javlja Index.

Komentiraj