Suđenje bivšoj SDP-ovoj ravnateljici Porezne uprave 16. studenoga

Davor Visnjic/PIXSELL

– Suđenje bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a Nadi Čavlović Smiljanec, optuženoj da je stopiranjem naplate poreznog duga državu oštetili za 9,5 milijuna kuna, počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 16. studenoga.

Datum početka suđenja u utorak je, na pripremnom ročištu, zakazala sutkinja Daniela Kustec koja će i voditi postupak.

Optužnicom iz lipnja 2015. koja je potvrđenoj u veljači ove godine tužiteljstvo tereti i bivšu šeficu osječke Porezne uprave Ružicu Kovačević te poduzetnika Željka Biloša. Obrana je prije potvrđivanja optužnice tražila izdvajanje tajnih snimki telefonskih razgovora, ali i iskaza svjedoka za koje su tvrdili da su ispitani nezakonito pa se slučaj našao i na Vrhovnom sudu koji je potvrdio da su dokazi zakoniti.

Uskok u optužnici tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete.

U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. Uskok tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini.

Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od devet milijuna kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 milijuna kuna oštećen državni proračun.

Istragu protiv Čavlović Smiljanec Uskok je pokrenuo još u travnju prošle godine, proširujući istragu protiv Ružice Kovačević i Biloša. Nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor gdje je bila zastupnica SDP-a.

Komentiraj