Suđenje bivšem gradonačelniku talijanske Riace poznate po prihvatu migranata

Suđenje Mimmu Lucanu, bivšem gradonačelniku gradića u južnoj Italiji koji je postao svjetski poznat zbog svoje politike prihvata migranata, počelo je u utorak.

Lucano, koji je bio gradonačelnik grada Riace u Kalabriji do prošle godine, optužen je za pronevjeru, zloupotrebu dužnosti, poticanje ilegalne migracije, kršenje zakona o javnoj nabavi te druga teška kaznena djela. Sudi mu se, uz 26 drugih osoba, na sudu u Locri.

Lucano odbacuje sve optužbe.

Prije početka saslušanja Lucano rekao je novinarima da se ne osjeća kao žrtva “političkog suđenja”, ali je ustvrdio kako je “uvijek radio za slabe i marginalizirane”:

Nekoliko Lucanovih pristaša okupilo se ispred sudnice, uz prisutnost jakih policijskih snaga. Nosili su crvene majice sa sloganom “Ostanimo ljudi”.

Riace je, pod Lucanovim vodstvom, hvaljen kao model za integraciju. Lucano je u grad naselio nekoliko stotina migranata koje se podučavalo mjesnim obrtničkim vještinama te im je ponuđen posao i mogućnost boravka.

Gradonačelnik je suspendiran u listopadu i određen mu je kućni pritvor.

Tužitelji ga optužuju za organiziranje lažnih brakova kako bi migranti dobili prebivalište te za nelegitimno davanje ugovora za odvoz otpada migrantskoj zadruzi.

Prošli je mjesec na izborima za gradonačelnika izabran kandidat kojega podupire krajnje desna Salvinijeva Liga, dok Lucano nije izabran ni u gradsko vijeće.

Bivši gradonačelnik, zbog optužbi, ne smije više živjeti u Riaci.

Talijanska novinska agencija ANSA je u utorak prenijela kako je njegov prigovor na tu mjeru odbijen.

Komentiraj