TELEFONSKI RAZGOVORI BANDIĆA “Ja želim biti partner, a ne miš”

Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na početku suđenja ponovio da se ne smatra krivim za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.

Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo čitanjem optužnice Uskoka koji Bandića u “aferi štandovi” tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

“U cijelosti poričem sve što mi se stavlja na teret”, kazao je Bandić. I Bandićevi suoptuženici su nakon čitanja optužnice ustvrdili da se ne osjećaju krivima.

Potom su uslijedili uvodni govori tužiteljstva i obrane, a nakon čitanja dokumentacije bi, u 13 sati, kao prva svjedokinja trebala biti ispitana čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić.

Niz telefonskih poziva na suđenju za aferu Štandovi pokazuju da je Ivica Lovrić bio vrlo angažiran oko tiskanja letaka i plakata za Udrugu U ime obitelji. Pozivi pokazuju da se Željki Markić nije svidjelo što je Milan Bandić tražio veliki grb Grada Zagreba na plakatima. “Mi se ne stidimo što stojimo iza toga” rekao je Lovrić u telefonskom razgovoru, prenosi N1.

U jednom od preslušanih razgovora Bandića i Lovrića zagrebački gradonačelnik u jednom trenutku govori: “Mogu li te nešto zamoliti, kad imaš moj mandat, kad treba nekome jeb*** majku, odreži ga da mi ne ide na živce. To što ona zna o politici, da je on to zaboravio. Ona bi kokošarila, a s njim nema kokošarenja. Ona će biti partner ili neće biti partner. Ona bi politiku provodila preko njihovih leđa i dobit će ka**… Plakati idu po cijeloj Hrvatskoj, reci joj da ja želim biti partner, a ne miš”, rekao je Bandić na snimci.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Optužnica protiv Bandića, koji od početka postupka odbacuje krivnju, potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Komentiraj