Sudanska vojska uhitila liječnika zbog kritike raspodjele humanitarne pomoći

Sudanskog liječnika Alaaeldina Nuguda koji je kritizirao vojsku zbog preusmjeravanja pomoći Svjetske zdravstvene organizacije u bolnicu koja je pretvorena u vojarnu, uhitili su obavještajci.

Kirurg Alaaeldin Nugud, odveden je iz svog doma u Omdurmanovom naselju al-Manar. Prethodno je za TV stanicu al-Hadath, koja je u saudijskom vlasništvu, ispričao kako vojska preusmjerava pomoć od onih kojima je potrebna.

“Pošiljka WHO-a stigla je u Port Sudan i vojska ju je preuzela”, rekao je Nugud. “Odnijeli su je u vojnu bolnicu u Omdurmanu, ali kada su liječnici stigli da je prevezu u druge ustanove, zabranjen im je ulazak.” Rekao je da je liječnicima rečeno da je bolnica postala vojarna.

Nugudova supruga, Ridab Idres, koja je pobjegla u Egipat s njihovom kćeri, rekla je da su ga odveli naoružani policajci u civilu i da je njegov mlađi brat pretučen. “Uzeli su mu svu biblioteku, računalo, iPad, mobitel i njega uhitili”, rekla je, dodavši kako vjeruje da je na meti zbog svog aktivizma.

Sudansko-američka udruga liječnika iz SAD-a, pozvala je na njegovo oslobađanje u tweetu koji je opisao ciljanje liječnika kao “namjeru, a ne grešku, usred užasne krize” u Sudanu.

U utorak je Svjetski program za hranu (WFP) priopćio da je 17.000 metričkih tona pomoći u hrani izgubljeno zbog pljačke od početka borbi između vojske i Snaga za brzu podršku, paravojne skupine, sredinom travnja.

Sudan je već bio pogođen siromaštvom prije rata, a trećina od njegovih 45 milijuna stanovnika oslanjala se na pomoć. Čitave četvrti glavnog grada Kartuma više nemaju tekuću vodu, struja je dostupna samo nekoliko sati tjedno, a tri četvrtine bolnica u borbenim zonama ne radi.

WFP je distribuirao hranu i drugu pomoć u mjestima kao što je Omdurman, koji leži na zapadnoj obali Nila nasuprot Khartouma.  Khalid Osman, vršitelj dužnosti zamjenika ravnatelja WFP-a u Sudanu, rekao je: “Apeliramo na sve uključene strane da daju prioritet sigurnosti humanitarnih radnika i imovine, što će nam omogućiti da nastavimo naš rad na spašavanju života.”

Mnoge bolnice bile su okupirane od strane RSF-a, što je bio jedan od razloga koje je vojska navela kao razlog suspenzije svog sudjelovanja u mirovnim pregovorima u Jeddahu, u Saudijskoj Arabiji, u srijedu.

Ovaj razvoj događaja bio je udarac za SAD i Saudijsku Arabiju, koje su posredovale između dviju strana.

Brig Nabil Abdalla, glasnogovornik sudanskih oružanih snaga, rekao je za Associated Press da je ovaj potez bio prosvjed protiv “opetovanog kršenja” humanitarnog primirja od strane RSF-a, uključujući njihovu kontinuiranu okupaciju bolnica i druge civilne infrastrukture u Khartoumu, piše Guardian.

Abdalla je rekao da vojska želi osigurati da se uvjeti primirja u potpunosti provode prije razgovora o daljnjim koracima. Odgovarajući na potez vojske, RSF je rekao da i dalje “bezuvjetno podupire saudijsko-američku inicijativu”.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner