EPA/STRINGER

Sudanska vojska i oporba sve dalje od dogovora

Sudansko Prijelazno vojno vijeće je u ponedjeljak naznačilo da bi moglo krenuti u akciju protiv prosvjednika i ukloniti barikade u središtu Kartuma, a sudanska oporba je najavila prekid razgovora s vojnim vlastima.
Deset dana nakon svrgavanja predsjednika Omara Al Bašira, prosvjednici i vojne vlasti nisu postigli dogovor oko prijelaza na civilnu vlast,a od nedjleje razmjenjuju prijetnje.
Vijeće je u ponedjeljak naznačilo da bi moglo poduzeti akcije protiv tisuća prosvjednika ispred zgrade ministarstva obrane koji blokiraju i okolne ceste u središtu Kartuma, rekavši da će “odmah otvoriti” ceste i omogućiti javni prijevoz.
Oporba vojsku optužuje da ne namjerava predati vlast u civilne ruke, a Savez sudanskih sindikata (SPA), glavni organizator prosvjeda, optužio je u nedjelju vojne vlasti da su “nastavak režima” svrgnutog predsjednika i najavio da će prekinuti pregovore s Vijećem.
“Odlučili smo se za eskalaciju s Vojnim vijećem, nepriznavanje njegova legitimiteta i nastavak prosvjeda na ulicama”, rekao je okupljenima ispred ministarstva obrane u nedjelju Mohamed Al Amin Abdel Aziz iz Saveza sindikata.
Opozicija, koju čini krovna organizacija Savez za slobodu i promjena, koja uključuje i Savez sudanskih sindikata, insistira na prijenosu vlasti u ruke građana.
Opozicija predlaže formiranje civilnog vijeća, koje bi uključivalo i predstavnike vojske i koje bi vladalo Sudanom tijekom prijelaznog razdoblja. Vojno vijeće smatra kako bi taj period mogao potrajati i do dvije godine.

Komentiraj