FaH

Sudačka komisija: Odbijen zahtjev Hajduka za stranim sucima

Komisija nogometnih sudaca razmotrila je i odbila prijedlog Hajduk da utakmice polufinala i finale Hrvatskog nogometnog kupa sude inozemni suci.

“Komisija je izrazila čvrst stav da su usprkos pojedinačnim pogreškama, kakve se događaju i u drugim ligama, hrvatski suci i više nego dovoljno kvalitetni suditi ključne utakmice Hrvatskog kupa i prvenstva,” zaključak je Komisije nogometnih sudaca koja je u srijedu održana u sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).
Sudačka komisija je i analizirala suđenje u prvih pet kola proljetnog dijela Prve HNL te pritom zabilježila nekoliko utakmica s evidentnim pogreškama sudaca i kontrolora sudaca.
Dvije najveće pogreške su se dogodile na utakmicama Rijeka – Lokomotiva i Lokomotiva – Hajduk. U 22. kolu sudac Andrej Burilo na utakmici Rijeka – Lokomotiva (2-0) nije dosudio kazneni udarac u korist Rijeke. Zbog toga, ocjena je dana na revidiranje kontroloru suđenja.
U 23. kolu sudac Tihomir Pejin je oštetio Hajduk u susretu protiv Lokomotive. Na utakmici je bilo više grešaka u primjeni disciplinskih i tehničkih mjera od strane suca utakmice, a nije dosuđen kazneni udarac za HNK Hajduk. Utakmica je završila pobjedom Lokomotive 2-1.
U svom zaključku Komisija za suđenje je konstatirala da su pojedini suci napravili pogreške usprkos jasnim i detaljnim uputama s održanog Seminara sudaca. Na nekim utakmicama gdje je bilo pogrešaka iste su adekvatno sankcionirane od strane kontrolora suđenja. Tamo gdje su utvrđene greške, a nisu sankcionirane od strane kontrolora, sporni momenti vraćeni su putem DVD-a kontrolorima na revidiranje, kao što nalažu Upute o ocjenjivanju sudaca.
Sankcionirani suci te kontrolori suđenja neće biti određivani u narednom periodu od strane povjerenika za suđenje te povjerenika za određivanje kontrolora suđenja, sukladno Pravilima o uvjetima, načinu i postupku određivanja nogometnih sudaca.
Na koncu je Komisija nogometnih sudaca izrazila jasan stav kako će i dalje neovisno o pritiscima klubova, medija i javnosti donositi najbolje moguće odluke za dobrobit kvalitetnog suđenja i hrvatskog nogometa.

Komentiraj