Sudac u Libanonu zabranio objavljivanje izjava američke veleposlanice o Hezbollahu

Libanonski sudac naredio je u subotu medijima u Libanonu da ne objavljuju komentare veleposlanice Sjedinjenih Država o moćnom šijitskom pokretu Hezbollahu, što je odmah osudilo libanonsko ministarstvo informiranja i medija.

Američka veleposlanica Dorothy Shea u petak je u razgovoru za televizijsku mrežu Al Hadath rekla da SAD još procjenjuje je li vlada premijera Hassana Diaba “ono što tvrdi da jest, neovisna tehnokratska vlada koja nije povezana s Hezbollahom”.

“Sankcije (SAD-a) za suzbijanje terorizma ne primjenjuju se samo na Hezbollah, nego i na sve koji mu pružaju materijalnu potporu”, podsjetila je, ne rekavši odnosi li se ta izjava na Diabovu vladu.

I dok je zemlju zahvatila teška gospodarska kriza, SAD “nije vidio ono što je očekivao od te vlade što se tiče konkretnih mjera za provedbu reforma koje su gospodarstvu prijeko potrebne”, dodala je.

Ove komentare ne trebaju prenositi mjesna i strana glasila u Libanonu, rekao je sudac na sudu u Tiru, na jugu zemlje, objavivši odluku u tom smislu koja će biti na snazi godinu dana.

“Američka veleposlanica je u tom razgovoru spomenula libanonsku stranku koja je zastupljena u parlamentu i u vladi i koja ima veliku potporu javnosti”, istaknuo je sudac.

“Američka veleposlanica nema pravo govoriti o toj stranci”, dodao je, optuživši je da potiče pobunu.

Premda je Shea zaštićena diplomatskim imunitetom, to nije slučaj s medijima kojima se može izreći kazna ne budu li poštovali ovu zabranu”, upozorio je.

Libanonska ministrica informiranja Manal Abdel Samad odmah je kritizirala tu odluku podsjetivši da “nitko nema pravo zabraniti medijima da izvješćuju o aktualnim događajima”.

Neka glasila su bila ogorčena odlukom libanonskog suca. Mjesna mreža LBC ocijenila je tako da ona “ne obvezuje i da ju je nemoguće provesti” te da krši medijsku slobodu.

Komentiraj