Sudac Turudić opet u indikativnoj kampanji, preko Jutarnjeg poručio ministrima: Vršite pritisak na pravosudnu vlast

– Svojim izjavama i komentarima postupka trojica ministara vrše pritisak na pravosudnu vlast. Riječ je o članovima Vlade Zorana Milanovića koji obnašaju najvažnije funkcije, iz čega proizlazi da oni zapravo izražavaju stav Vlade, a ne samo svoj osobni – komentirao je za Jutarnji list predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić javne istupe ministra financija Borisa Lalovca, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i na kraju ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji su proteklih dana dali izjave u vezi s postupkom otvorenim protiv braće Mamić.

– Ako ministar financija najavljuje istrage, onda se to ne može shvatiti drugačije nego kao pritisak na suce. Da su nositelji izvršne vlasti takve izjave davali 2011. godine, Hrvatska nikada ne bi zatvorila Poglavlje 23 i ušla u Europsku uniju – kaže Turudić. Na primjedbu kako je ministar Lalovac tvrdio da je pogrešno interpretiran odgovara da je slušao što govori, da je Lalovčeva poruka jasna, a interpretacija nije ključna u cijeloj situaciji.

 – Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dnevno komentira postupanje u jednom sudskom postupku. Njemu bi bilo dobro kada bi pročitao odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Peša i da vidi kako se takvo komentiranje smatra izravnim pritiskom na sudstvo – izjavio je Turudić i dodaje kako se ne slaže ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem kada kaže da bi u Zakonu o kaznenom postupku trebalo preispitati sam institut jamčevine jer se događa da uz pomoć nje bogati sumnjivci bolje prolaze.
– Jamčevina je uvedena 2009. godine i od tada funkcionira u praksi. Koliko znam, radna skupina koju je za izmjene Zakona o kaznenom postupku osnovao ministar pravosuđa nije dobila uputu da preispita i predloži izmjene odredbi o jamčevini – kaže

Komentiraj